Actual

Sorin Oprescu a aflat ce au decis azi judecătorii în dosarul în care DNA îl acuză că a luat mită

Sorin Oprescu

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti erau aşteptaţi azi să anunţe sentinţa în dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de procurori că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor

 Sorin Oprescu a aflat ce au decis azi judecătorii în dosarul în care DNA îl acuză că a luat mită

Judecătorii au luat azi o decizie, dar nu era cea așteptată de toată presa și de inculpați. Sentința finală, de condamnare sau achitare se lasă așteptată. Instanța Curții de Apel București a amânat pronunțarea pentru data de 13 mai.

Iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.

Istoricul dosarului întocmit de procurorii DNA

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie.

Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021. Practic, în luna aprilie, se împlinesc peste şase luni de când instanţa încearcă să dea o soluţie în dosarul lui Oprescu.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care s-a declarat mereu nevinovat și care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Persoanele condamnate în primă instanță

Alte condamnări date de Tribunalul Bucureşti în dosar:

Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni de închisoare;

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 3 ani şi 4 luni;

Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 4 ani;

Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 4 ani şi 4 luni;

Cristian Stanca (fostul şofer al lui Oprescu) – 7 ani şi 8 luni;

Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 2 ani şi 4 luni cu suspendare.