Actual Lifestyle

Soția lui Rudel Obreja, despre cum a apărut boala fostului sportiv și cum a fost tratat de medicul deținuților

Soția lui Rudel Obreja, despre cum a apărut boala fostului sportiv și cum a fost tratat de medicul deținuților

Se știe deja că instanța Tribunalului Ilfov, în baza unui raport al medicilor legiști de la INML și a acordului dat de procurorul de ședință, a decis ca lui Rudel Obreja să-i fie întreruptă pedeapsa pentru a fi tratat de cancer. Soția sa a făcut niște declarații despre ce i s-a întâmplat.

Antonia Obreja a acordat un interviu, în exclusivitate, reporterului de la Evenimentul zilei și Capital în care vorbește despre starea în care s-a aflat soțul ei, condamnat și aflat în penitenciar, și în ce stare este acum. Așteaptă ca și instanța superioară să se pronunțe, luni sau marți, asupra întreruperii pedepsei pentru Rudel Obreja și să-i poată fi alături la spital.

Probabil că fostul boxeur, diagnosticat cu cancer la pancreas, va fi lăsat să facă tratament într-un spital specializat și având sprijinul familiei. Cel puțin 3 luni, căci așa zice legea.

Soția lui Rudel Obreja, despre cum a apărut boala fostului sportiv și cum a fost tratat de medicul deținuților

Preluăm din capital.ro câteva fragmente semnificative din declarațiile Antoniei Obreja, pentru că ele arată și fazele prin care trece o persoană care are ghinionul să facă un cancer de pancreas. Un blestemat de cancer care, în ziua de azi, prin competența medicilor și a noilor tratamente, se poate ameliora sau vindeca. Iar pacientul câștigă ani de viață. Doar că, o asemenea boală nu poate fi tratată de un medic de penitenciar. De aceea și soția lui Obreja a izbucnit: „Orice om, nu doar Rudel Obreja, este condamnat la închisoare pentru o anumită infracțiune, nu la moarte”.

„Dacă am slăbi 20 de kilograme ar fi un impact vizual șocant și un semnal de alarmă”

Antonia Obreja a acordat interviul jurnalistului Laurențiu Daniel Ionescu, apărut azi în Capital.ro, în curtea tribunalului, când așteptau decizia instanței.

“Atâta timp cât Rudel Obreja, la Rahova și la Jilava a fost prezent la cabinetul medical, în mai puțin de o lună, de cel puțin 9 ori și i se administra Triferment și Colebil, înseamnă că era o problemă. A venit a doua oară la cabinetul medical, asta înseamnă că acest tratament nu a dat rezultat, înseamnă că este problemă.  Rudi nu era un om care să se plângă, nu era ipohondru, a mai executat și în 2014 și în 2015 și în 2018 și nu s-a prezentat niciodată la cabinet, neavând o problemă. E clar că dacă s-a prezentat avea realmente o problemă.

Dincolo de acest lucru, orice om fără studii medicale, când observă că cineva scade în greutate brusc își pune o întrebare. Rudel Obreja este un sportiv masiv,  Rudel Obreja acum a slăbit 20 de kilograme. Oricine, oricare dintre noi, dacă am slăbi 20 de kilograme ar fi un impact vizual șocant și un semnal de alarmă. Și nu suntem medici, corect?! Numai slăbirea în greutate ar fi trebuit să-i pună probleme acestui medic din sistemul penitenciar.

Am înțeles, nu vreau să acuz, că orice medic căruia i se spune că durerile abdominale radiază spre spate ar fi trebuit să-și pună problema că există o situație la pancreas. Pentru că este un organ ascuns care  radiază în spate durerea”, a spus Antonia Obreja despre cum a debutat boala soțului său.

Cancerul de pancreas e o boală perfidă: nu doare și e descoperită în stadiu avansat

“Nimeni nu poate să spună când s-a declanșat boala, nici măcar medicii de la Floreasca sau medicul oncolog de la Fundeni.. Din păcate, afecțiunea aceasta de cancer de pancreas se descoperă foarte târziu. Asta o spun toți doctorii. Îți dă simptome când este o situație foarte gravă din păcate. Deci nu este un cancer pe care poți să-l simți sau ai simptome anterior. Soțul meu a făcut sport în fiecare zi, alerga 10 kilometri zilnic, își făcea antrenamentul de box care era foarte solicitant, până inclusiv pe 7 aprilie, ziua condamnării. El fost dimineață la sport, deci îmi este greu să cred că un om care ar fi avut vreo afecțiune sau vreo durere să fi făcut sport la nivelul acesta intensiv.

Pe de altă parte, vă spun că de când îl cunosc eu pe soțul meu, suntem de 15 ani împreună, nu a avut niciodată probleme de sănătate, este foarte activ, nu a ajuns în spitale, nu ia medicamente. Drept dovadă a executat închisoare și în 2018 și nu s-a prezentat niciodată la cabinetul medical în 6 luni.  Absolut toată lumea spune că stresul este o cauză foarte foarte mare pentru declanșarea cancerului”.

„Orice om, nu doar Rudel, e condamnat la închisoare pentru o anumită infracțiune, nu la moarte”

Soția fostului președinte al Federației Naționale de Box a ținut să precizeze că și ea și Rudel Obreja respectă decizia Justiției, dar dreptul la viață este sfânt și necondiționat într-o țară democrată.

„În primul rând, ce trebuie să înțeleagă lumea, că orice om, nu doar Rudel Obreja, este condamnat la închisoare pentru o anumită infracțiune, nu la moarte. În 8 ani de zile soțul meu s-a prezentat la fiecare termen. A lipsit doar la acest termen și la termenul anterior pentru că situația a lui medicală nu-i permite , dar în acești 8 ani, atitudinea lui procesuală a fost impecabilă. Nu a lipsit nici măcar o dată la vreun termen. Mai mult, contează și atitudinea lui de după condamnare. Întotdeauna s-a predat, nu a fost urmărit general niciodată, s-a dus singur și și-a ispășit pedeapsa. Nu a fost de acord și nu suntem de acord cu deciziile pe care le-a primit, dar ne-am supus lor. Până la urmă toți ne supunem justiției.

El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, nu la moarte. Și dincolo de acest aspect, din 5 ani dați de instanță, 2 ani au fost deja executați. Fără să scădem munca pe care a prestat-o în închisoare și toate  beneficiile pe care ar trebui să le primească…

Până la urmă, nici judecătorul și nici procurorul și nici avocații, fiind din domeniul justiției, nu au pregătire medicală. Deci liberarea lui se bazează strict pe decizia și pe interpretarea  diagnosticului de către medici. De aceea și procedura impune un raport IML”, a răspuns la o întrebare Antonia Obreja.

Ce se va întâmpla, în continuare, cu Rudel Obreja

Suportul familiei, mai ales în acest tratament, este foarte important. Deocamdată, Rudel Obreja este în spital, cu gardian la ușă și soția nu are acces la el.

După ce decizia instanței va rămâne definitivă, pacientul va fi tratat în libertate timp de 3 luni.

„Se dă acest termen de 3 luni, după care se prelungește în funcție de afecțiunea fiecăruia. Să știți că procedural este pentru toată lumea așa. Din păcate legea nu prevede diagnosticul cancer sau un diagnostic mai ușor. Atunci se ia din aproape în aproape. După 3 luni se face o evaluare și dacă e cazul se dă un nou termen de întrerupere. Important este ca acum soțul meu să ajungă într-un spațiu sigur și de sprijin al nostru total, ca să aibă parte de tot actul medical cu adevărat. (…) Va urma o bătălie grea cu această boală și trebuie să fim împreună necondiționat. Așa cum și eu și toată familia a fost alături de el de la începutul acestei situații penale de acum 8 ani”.