Actual International

Soțul lui Nancy Pelosi, condamnat pentru o alcoolemie mult sub cea a lui Florin Cîțu  

Soțul lui Nancy Pelosi, condamnat pentru o alcoolemie mult sub cea a lui Florin Cîțu  

Pentru o alcoolmie de 0.082% în SUA, soțul președintelui Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a primit 5 zile de închisoare. Pentru o alcoolemie mult mai mare, de 0.161%, fostul premier Florin Cîțu a primit, în 2000, doar 2 zile de închisoare.

Soțul lui Nancy Pelosi, Paul Pelosi (82 de ani), a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că s-a urcat băut la volan, potrivit unei decizii a instanței din SUA. Bărbatul a pledat vinovat la acuzația de conducere sub influența alcoolului în nordul Californiei, și a primit 5 zile de detenție, conform Politico.com.

Paul Francis Pelosi Sr. este un om de afaceri american care deține și operează Financial Leasing Services, o firmă de consultanță și investiții imobiliare și de capital de risc din San Francisco. Bărbatul a fost proprietarul Sacramento Mountain Lions din United Football League.

Cum s-a produs accidentul și urmările lui

În 28 mai 2022, Pelosi a fost arestat pentru că a condus sub influența alcoolului în Napa, după ce un alt vehicul s-a izbit de el într-o intersecție. Omul de afaceri a fost eliberat pe o cauțiune de 5.000 USD și ulterior a fost acuzat oficial de infracțiunea de conducere sub influența alcoolului care a cauzat vătămări. Potrivit probelor biologice prelevate după accident, Paul Pelosi avea o alcoolemie de 0.082%, în condițiile în care limita legală în California e de 0.08%.

Paul Pelosi a pledat inițial nevinovat, dar ulterior și-a schimbat pledoaria în vinovat în august 2022. Pe lângă cele cinci zile de închisoare, Paul Pelosi a fost obligat la plata unei amenzi judecătorești și la plata unor daune spre victima accidentului. De asemenea, va trebui să urmeze un program destinat dependenților de alcool și va fi sub probațiune timp de trei ani.

Pelosi și-a omorât fratele într-un accident, pe când era minor

Accidentul din acest an a readus în atenția presei accidentul de mașină pe care Paul Pelosi l-a avut ca minor în 1957 și care s-a soldat cu decesul fratele său mai mare. Un juriu l-a exonerat pe Pelosi de acuzațiile de omucidere din culpă, în acel moment.

Paul Pelosi s-a căsătorit cu Nancy Pelosi (născută D’Alesandro), în 7 septembrie 1963, la Catedrala Mary Our Queen din Baltimore, Maryland. Cei doi au împreună cinci copii.

Florin Cîțu, prins în 2000 băut la volan, în SUA

S-a făcut mare vâlvă în jurul lui Florin Cîțu, pe când era premier al României. S-a aflat că, în anul 2000, politicianul a fost prins în SUA conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Din dosarul făcut de autoritățile din SUA, pe 3 decembrie 2000, la ora 02.08, Cîțu se afla la volanul unui Ford Probe, care mergea de pe-o parte pe cealaltă a drumului, conform Mediafax . În noaptea respectivă, Cîțu a fost luat în custodia autorităților care au stabilit o cauțiune de 1.950 de dolari. Procurorul  a formulat acuzațiile și le-a trimis judecătorului, însă Florin Cîțu nu s-a mai prezentat la instanță pentru că s-a întors în România.

Revenit în SUA în ianuarie 2001, a pledat inițial nevinovat, dar spre sfârșitul lui februarie 2001 s-a răzgândit și a făcut un accord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, acceptând să intre într-un program de evaluare împotriva abuzului de substanțe. A trimis evaluarea sa într-un plic „confidențial” la instanță.

Pe 26 februarie 2001, judecătorul Thomas R. Hronek l-a condamnat pe Florin Cîțu la 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, i-a scăzut din pedeapsă perioada reținerii, i-a dat amendă peste 1.300 de dolari și i-a cerut să-l contacteze pe șeriful din Story County pentru executarea pedepsei și chiar și să plătească masa și camera din penitenciar dacă este nevoie.

Cât înseamnă alcoolemia lui Cîțu

Sociologul Claudiu Tufiș a arătat într-un grafic publicat pe pagina personală de Facebook cât înseamnă alcoolemia BAC 0.161 cu care a fost prins fostul premier de către poliția din Statele Unite.

„Aveți mai jos ce înseamnă o alcoolemie de 0.161. Înțeleg că pentru mulți români e normal să bea 8 pahare de vin și apoi să conducă – asta pare să fie principala linie de apărare pe care am văzut-o zilele astea. Pentru cei care nu beau vin, este echivalent cu aproape trei litri de bere sau cu 360 de ml de whisky. Am presupus că prea-mărețul cântărea 72 de kg la acel moment”, notează sociologul pe Facebook.