Info Actual

Info Actual > Politică > Speranță în Grecia. Au fost redeschise școlile gimnaziale, mall-urile și bisericile
Politică

Speranță în Grecia. Au fost redeschise școlile gimnaziale, mall-urile și bisericile

Speranță în Grecia. Au fost redeschise școlile gimnaziale, mall-urile și bisericile. Pandemia de coronavirus în Grecia înregistrează un trend negativ. Astăzi au fost raportate numai două noi cazuri pozitive şi două decese a unor pacienți aflați la unități de Terapie Intensivă, dintre cei 2.836 de pacienți testaţi pozitiv.

În acest context, Guvernul de la Atena a hotărât să mai facă de astăzi un pas spre „normalizarea” vieții. Viaţa economică şi socială a ţării îşi reia ritmul afectat de pandemia de coronavirus, conform RRA.

Din 18 mai, bisericile şi-au redeschis uşile, cu participarea credincioşilor. Rămâne în vigoare, însă, cerința de respectare a măsurilor de protecție necesare pentru a participa la slujbe și la ceremoniile religioase. Iar mall-urile i-au întâmpinat astăzi pe tineri cu reduceri la prețuri.

S-au permis deplasările pe teritoriul continental

Începând cu 10 mai, s-au permis deplasările pe întregul teritoriu continental al țării cu toate mijloacele de transport disponibile. Rămâne în vigoare obligația de respectare a măsurilor de distanţare socială. S-a permis, de asemenea, deplasarea în insulele Evia şi Creta. Nu, însă, şi în celelalte insule, care sunt programate pentru 25 mai să îşi reia legătura cu regiunile continentale ale țării. Toate călătoriile cu mijloacele de transport public de persoane vor fi operate în conformitate cu protocoalele sanitare și la jumătatea capacităților de transport.

Elevii din clasele gimaziale au reluat școala

Elevii din clasele gimnaziale și din primii doi ani de liceu s-au întors în bănci. Aceștia vor merge la școală până pe 12 iunie, când se va încheia oficial anul școlar. Tot astăzi stânca sacră Acropole, împreună cu peste alte 200 de situri arheologice în aer liber s-au deschis în întreaga ţară. Este permis, însă, accesul simultan al unui număr redus de turiști, cu respectarea unor registre de distanţare socială. Evenimentul a fost salutat şi de presa internaţională.  Acest lucru creează un optimism sporit la Atena.

Grecia speră la redeschiderea turismului în vară

Există speranță în Grecia. Că gestionarea reuşită a pandemiei și pregătirea la timp a sectorului turistic în condiţii de distanţare socială şi siguranţă sanitară ar putea salva sezonul turistic de vară.  Dar şi o bună parte a economiei elene. Se știe că întregul lanţ valoric din turism este interconectat, de la feriboturi la alţi operatori, precum companiile aeriene, hoteluri și camere de închiriat, până la bar-cafe și taverne pe malul mării.

De această relaxare, însă, vor beneficia chiar şi penitenciarele, şi închisorile. Deţinuţii vor putea primi vizite, alimente şi îmbrăcăminte din afară şi vor putea urma cursurile de învățământ, activitățile educative și cursurile de formare profesională suspendate în ultimele două luni, iar personalul va beneficia de zile libere sau de concediu