International

Star Wars devine realitate: Rusia se înarmează pentru războiul în spațiu!

MiG-31
Sursa foto: Eurasian Times

Rusia își echipează avioanele de vânătoare MiG-31D cu rachete antisatelit și înarmează aeronavele IL-76 cu lasere de luptă.

Informațiile despre armele antisatelit utilizate de Moscova au fost dezvăluite în revista militară „Gândirea militară” publicată de Ministerul rus al Apărării, a relatat TASS. Potrivit articolului, armata rusă a dezvoltat sisteme de luptă antisatelit mobile care pot fi relocate.

Aceste sisteme includ complexul de apărare antispațială Kontakt, bazat pe avionul de vânătoare-interceptor MiG-31, sistemul laser de luptă A60 Sokol-Echelon montat pe avionul de transport IL-76 și sistemul laser de luptă Peresvet.

Tehnologia sovietică este nemuritoare

Ultima oară când au fost făcute publice informații privind dezvoltarea unui sistem de rachete antisatelit cu baza în aer a fost în 2009, potrivit rapoartelor.

La acea vreme, comandantul-șef al Forțelor Aeriene ruse a menționat că se fac eforturi pentru a reînvia sistemul în scopul apărării antisatelit.

În 2018, au apărut online fotografii neoficiale ale unui interceptor MiG-31 „Foxhound” cu o rachetă neagră necunoscută sub fuselaj, despre care unele publicații de specialitate au speculat că ar fi un prototip de muniție antisatelit.

Un proiect vechi de aproape 40 de ani

Eforturile de a crea un sistem comparabil folosind avionul purtător MiG-31D și racheta 79M6 Kontakt datează din epoca sovietică și sunt în curs de desfășurare din 1984.

Avionul purtător de arme laser A-60, bazat pe avionul de transport IL-76MD, a fost, de asemenea, dezvoltat în perioada sovietică. Primul zbor al laboratorului zburător A-60 a avut loc în 1981. Aeronava a fost proiectată pentru a transporta o armă laser de clasa megawatt, capabilă să distrugă sateliții care zboară la joasă înălțime. Iuri Borisov, fostul ministru adjunct al Apărării al Rusiei, a anunțat în 2016 că dezvoltarea complexului A-60 era încă în curs de desfășurare.

Cea mai recentă mențiune oficială a proiectului „avionului cu laser” a fost în 2020, când compania Beriev Aircraft Company a publicat un brevet pentru avionul purtător al sistemului laser de luptă pe care l-a dezvoltat. Brevetul includea detalii despre un model computerizat al avionului care se baza pe transportul militar IL-76MD-90A.

MiG-31 rămâne o armă redutabilă

În septembrie 2018, interceptorul MiG-31 „Foxhound” a fost reperat în apropiere de Moscova, la un centru de testare a aeronavelor. Acesta era echipat cu o rachetă care, potrivit analiștilor, ar putea avea capacitatea de a distruge sateliți sau de a lansa rapid sateliți mici.

Și Foxhound este un avion de vânătoare din epoca sovietică din anii 1980, care încă deține recordul de a fi unul dintre cele mai rapide avioane de zbor capabil să zboare la mare altitudine create vreodată.

Capacitățile sale excepționale de a atinge viteze de Mach 3 aproape de marginea atmosferei terestre, în timp ce transportă încărcături de arme mari, îl fac o platformă optimă pentru lansarea de rachete antisatelit.

În ultimii ani, MiG-31 a cunoscut o renaștere ca platformă pentru noile superarme rusești, cum ar fi racheta hipersonică antisuprafață Kinzhal. Președintele Vladimir Putin a afirmat că această rachetă ar putea ocoli orice sistem de apărare al SUA.

Sistemul Kontakt nu a fost niciodată testat împotriva unui satelit real. Programul a fost oprit în 1991, când Uniunea Sovietică s-a dizolvat. Cu toate acestea, au existat numeroase cereri de reluare a proiectului, iar cele mai recente informații indică faptul că Rusia dezvoltă în prezent acest sistem de armament, conform datelor Eurasian Times.