Actual International

Belarus l-a convocat pe ambasadorul ucrainean după ce o rachetă a intrat în spațiul aerian belarus

Belarus l-a convocat pe ambasadorul ucrainean după ce o rachetă a intrat în spațiul aerian belarus
EVZ

Belarus a anunțat că îl convoacă pe ambasadorul ucrainean după ce o rachetă a intrat în spațiul aerian belarus. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Belarus l-a convoacat pe ambasadorul ucrainean după ce o rachetă doborâtă a intrat în spațiul aerian belarus

O rachetă ucraineană S-300 a fost doborâtă de apărarea aeriană din Belarus după ce a intrat în spațiul aerian al acestei țări, ceea ce a dus la convocarea ambasadorului ucrainean de către Minsk.

După cum a anunțat Anatoly Glaz, secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Belarus, ambasadorul ucrainean în Belarus a fost convocat joi, 29 decembrie 2022. Aceștia au cerut ca Igor Kizim să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili de lansarea unei rachete care a căzut pe teritoriul belarus.

În cursul zilei de joi, o rachetă ucraineană S-300 a intrat în spațiul aerian al Republicii și a fost ulterior doborâtă de forțele de apărare aeriană belaruse.

„Am cerut ca partea ucraineană să efectueze o investigație amănunțită a tuturor circumstanțelor lansării acestei rachete și să ia măsuri cuprinzătoare pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente în viitor, care ar putea duce la consecințe catastrofale,” a declarat Glaz, secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Belarus.

Kizim s-ar fi confruntat cu un interogatoriu dur din partea oficialilor de la Minsk în legătură cu incidentul cu racheta ucraineană. Se crede că autoritățile din Belarus nu au discutat cu partea ucraineană problema posibilelor măsuri împotriva diplomaților ucraineni ca urmare a incidentului cu racheta ucraineană S-300, după cum a relatat tass.ru.

Ce s-a întâmplat

O rachetă de tip S-300 trasă din Ucraina a căzut pe teritoriul Belarusului, fiind doborâtă de apărarea antiaeriană a acestei ţări aliate cu Moscova, a anunţat agenţia de presă oficială a Minskului, BelTA, în condiţiile în care Rusia a declanşat joi, 29 decembrie, împotriva Ucrainei, unul dintre cele mai ample atacuri cu rachete de la începutul războiului, din 24 februarie.