International

Stare de urgență în Brazilia. Ploi torențiale și fenomene extreme

Stare de urgență în Brazilia. Ploi torențiale și fenomene extreme
sursa foto GdS

A fost instaurată o stare de urgență în Brazilia. Ca urmare a fenomenelor periculoase ce au avut loc la nivelul țării. Inundațiile și alunecările de teren declanșate de ploile abundente din sudul Braziliei au făcut cel puțin șase victime în ultima săptămână.

Decesele au avut loc în statele Santa Catarina și Rio Grande do Sul. Iar în cel din urmă au fost raportate pagube materiale importante. Mii de persoane adăpostindu-se în săli de sport, a declarat guvernatorul adjunct Gabriel Souza pe platforma X.  Mai multe orașe din Rio Grande do Sul au fost inundate după ce râul Taquari s-a revărsat. Într-unul dintre acestea, Roca Sales, zeci de voluntari au lucrat pentru a curăța străzile blocate de noroi și resturi lăsate de râu.  Unele străzi erau complet acoperite de noroi, iar copacii au fost smulși.

Sudul Braziliei a fost grav afectat în ultimele luni de fenomene meteorologice extreme. Cum ar fi ploile torențiale și ciclonul din septembrie, care a provocat moartea a peste 50 de persoane. Experții spun că schimbările climatice alimentează multe dintre aceste dezastre, conform phys.org .