Actual Diverse

Starea de urgență din Ungaria înseamnă zero democrație, spune avocatul Gheorghe Pipera

Starea de urgență din Ungaria înseamnă zero democrație, spune avocatul Gheorghe Pipera
Foto: Pixabay (deschidere)/ Facebook/Pagina oficială Gheorghe Pipera

Ungaria a declanșat starea de urgență. Anunțul a fost făcut marți de prim-ministrul Viktor Orban într-un clip video, postat chiar pe pagina sa de socializare. Guvernul Ungariei își va asuma ”puteri speciale” în contextul stării de urgență, pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina vecină.

Starea de urgență din Ungaria înseamnă zero democrație, spune avocatul Gheorghe Pipera

„Lumea este în pragul unei crize economice”, a mai spus Orban în videoclip, reiterând că „Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a familiilor”. Avocatul Gheorghe Pipera a oferit publicului opinia sa asupra deciziei de peste graniță.

„Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria pentru a … crea spațiu de manevră. De ce? Ca să țină în afara războiului Ungaria și familiile hune… Adică, trăiască lupta pentru pace. Cu acest precedent, putem fi aproape siguri că și alți liberali, ordoliberali sau paternaliști vor găsi pretexte pentru a conduce țări prin stări de urgență și ordonanțe militare. Cine și-a dorit economie de război, acum o are. Urmează raționalizarea, cartelizarea, distribuția militarizată și planificată, adică tot ce era mai “bun” în comunism”. În situații de acest gen, nu mai există democrație, drepturi și libertăți individuale și nici economie de piață și competiție, merit și calitate a vieții”, scrie avocatul român.

Starea de urgență este necesară, se justifică Orban

Aceasta este o a doua stare de urgență instituită de Ungaria, de această dată, Orban susținând că ”este necesar pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina”, în condițiile în care prima stare de urgență făcea referire la pandemia de coronavirus, potrivit AFP.

„Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale. Acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni imediate. Guvernul, exercitându-și dreptul prevăzut de Legea fundamentală, declară starea de urgență din cauza războiului”, a mai scris liderul naționalist pe pagina sa de socializare, cu scopul de a explica, mai pe înțelesul oamenilor de rând, decizia luată de guvernul lui.