Politică

Statele Unite au încheiat retragerea din Afghanistan. Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă

Statele Unite au încheiat retragerea din Afghanistan. Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă

Războiul dus de Statele Unite cu Afganistan s-a încheiat, azi-noapte. Astfel s-a pus capăt celui mai lung război din istoria ţării. Ultimul avion american a decolat la capătul unei operaţiuni de evacuare de două săptămâni, complicată de cucerirea neaşteptată a Kabulului de către talibani şi marcată de tragedii şi atacuri ale extremiştilor.

Talibanii au sărbătorit plecarea americanilor cu focuri de armă, însă guvernarea Afghanistanului, cu fonduri reduse şi fără numeroşi specialişti, care au fugit în ultimele zile, se anunţă a fi dificilă pentru gruparea extremistă.

Statele Unite au încheiat retragerea din Afghanistan. Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă

Fotografia, făcută printr-un aparat de vedere pe timp de noapte, arată un militar echipat de luptă urcând pe trapa din spate a unui avion. Este vorba despre generalul maior Chris Donahue, comandant al uneia dintre cele mai galonate unităţi ale armatei americane, Divizia 82 aeropurtată. Este ultima fotografie făcută în cel mai lung război din istoria Statelor Unite.

Cu aproape 20 de ani în urmă, militarii americani ajungeau în Afghanistan pe urmele lui Osama bin Laden şi a reţelei teroriste Al Qaida, care organizase la 11 septembrie, în Statele Unite, cele mai sângeroase atentate teroriste din istorie. Talibanii, care refuzaseră să îl predea pe Bin Laden, au fost înlăturaţi în urma unei ofensive fulger, dar înfrângerea lor nu a marcat sfârşitul războiului.

2.500 de militari americani şi peste 1.000 de militari din ţări aliate, inclusiv 27 de români, şi-au pierdut viaţa

Acesta avea să mai dureze aproape 20 de ani, interval în care în care 2.500 de militari americani şi peste 1.000 de militari din ţări aliate, inclusiv 27 de români, şi-au pierdut viaţa. Bilanţul a fost mult mai mare pentru afghani, Reuters estimând un total de 240.000 de morţi.

NATO şi Statele Unite au pus punct operaţiunilor de luptă în Afghanistan

În 2014, NATO şi Statele Unite au pus punct operaţiunilor de luptă în Afghanistan, dar în ţară au rămas militari din forţele internaţionale încă şase ani. Retragerea a fost stabilită printr-un acord de pace semnat cu talibanii în februarie 2020.

La mijlocul lui august, talibanii au capturat Afghanistanul, ceea ce a generat o adevărată panică printre afghanii care voiau să fugă din ţară. 120.000 de persoane au fost evacuate în două săptămâni, într-o operaţiune marcată de scene de haos şi tragedii, morţi în busculade, un sângeros atentat sinucigaş, atacuri cu rachete. Talibanii au sărbătorit plecarea americanilor cu focuri de armă, însă îi aşteaptă o perioadă dificilă: cu rezerve de 9 miliarde de dolari blocate şi mii de specialişti fugiţi din ţară, urmează o perioadă dură, de criză economică şi umanitară.