Info Actual

Info Actual > Politică > Statele Unite, o nouă lovitură dramatică
Politică

Statele Unite, o nouă lovitură dramatică

Statele Unite, o nouă lovitură dramatică. Pandemia de coronavirus continuă să progreseze la nivel global, cu peste 141 de mii de decese, aproape două treimi fiind înregistrate în Europa, și mai mult de 2.100.000 de contaminări. Fără să renunțe la măsurile de izolare și profilaxie, liderii mondiali se concentrează acum din ce în ce mai mult asupra planurilor de revenire economică.

Statele Unite, o nouă lovitură dramatică

Cu cel mai mare număr de decese, peste 33.000 și peste 665.000 de contaminări, Statele Unite se confruntă și cu o scădere economică dramatică82. Peste 22 de milioane de oameni au cerut ajutor de șomaj în numai patru săptămâni, consumul a căzut dramatic, iar din luna martie prima economie a lumii a suferit căderii mai mari decât la recesiunea din 2009.

Președintele Donald Trump a prezentat aseară un document privind redeschiderea graduală a economiei, document care însă lasă în mare parte guvernatorilor statelor americane deciziile finale de relaxare a restricțiilor.

Conform documentului, numai locurile cu un declin clar al infecțiilor și cu capacități puternice de testare ar începe o redeschidere în trei faze, cu fiecare fază durând cel puțin 14 zile pentru a se asigura că răspândirea virusului nu accelerează din nou.

“Nu redeschidem totul dintr-o dată, ci cu mare grijă, pas cu pas”, a spus președintele Trump în conferința de presă de aseară. Strategia prevede în principal protejarea celor în vârstă și a celor vulnerabili. “Prima fază începe cu continuare rămânerii în casă a tuturor persoanelor vulnerabile”, a spus coordonatoarea Casei Albe pentru răspunsul la coronavirus dr. Deborah Birx. “Apoi, trebuie să ne asigurăm că păstrăm distanțarea fizică de 2 m în spațiile publice, că evităm grupurile largi și călătoriile neesențiale. Dacă populația vulnerabilă trebuie să se întoarcă la serviciu, și nu poate lucra de acasă, trebuie create condiții speciale pentru toți cei vulnerabili. Fiecare angajatorul trebuie să încurajeze revenirea la muncă în faze, 20 de procente, 25, 40 până la 50 de procente apoi; dacă școlile sunt deja închise, ar trebui să rămân închise”