Actual

Statul îți dă bani pentru renovarea locuinței! Marcel Boloș a anunțat cine va primi voucherele de 4.000 de lei

bani marcel bolos
sursă foto antena 3 cnn

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că statul ar putea oferi românilor noi vouchere de ajutor în valoare de 4.000 de lei. Aceste vouchere ar putea fi disponibile pentru trei categorii de români și ar putea fi utilizate pentru renovarea locuințelor sau achiziționarea de electrocasnice noi, cum ar fi frigiderele, aragazele sau mașinile de spălat. 

Aproximativ 220.000 de români ar putea beneficia de vouchere pentru renovarea locuinței. Acești bani vor fi direcționați către trei categorii de beneficiari: familiile cu peste cinci copii, persoanele care nu au capacitatea de a munci sau persoanele vârstnice care trăiesc singure fără sprijin. 

Vouchere pentru renovarea locuinței 

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.  

Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat”, a transmis ministrul. 

În total, românii ar putea beneficia de 8.000 de lei 

Potrivit declarațiilor ministrului Marcel Boloș, valoarea voucher-ului oferit pentru repararea locuințelor este de 4.000 de lei. În plus, beneficiarii acestui program de sprijin ar putea beneficia și de un alt voucher în valoare de 4.000 de lei, care poate fi utilizat pentru achiziționarea de electrocasnice, ca parte a unui program mai larg de reintegrare socială. 

Marcel Boloș a anunțat că voucherele de ajutoare în valoare de 4.000 de lei ar putea fi acordate de statul român pentru familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice, care trăiesc fără niciun sprijin. Întrebat când ar putea fi acordați acești bani, oficialul a precizat că mecanismul instituțional și financiar pentru a sprijini aceste categorii de români ar trebui finalizat în trimestrul întâi al anului, iar acordarea efectivă ar putea începe începând cu trimestrul al doilea al anului. 

Ministrul Fondurilor Europene a afirmat că este o noutate pentru România faptul că pachetul de servicii sociale oferit va include și servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice imobilizate la pat. Există centre comunitare unde aceste servicii vor fi prestate în colaborare cu autoritățile locale. Potrivit oficialului, acesta este un început de drum, deoarece un astfel de pachet complex de servicii sociale nu a fost până acum asigurat din fonduri europene. 

„În cel mai scurt timp sperăm să definitivăm mecanismul și să-l putem oferi în detaliu pentru beneficiarii pe care i-am menționat”, a mai declarat Marcel Boloş, citat de Antena 3 CNN.