Actual Politică

Stenogramele DNA care îi fac părtași pe miniștrii Chesnoiu și Daea la concursul de angajare în minister a unor cunoștințe

Stenogramele DNA care îi fac părtași pe miniștrii Chesnoiu și Daea la concursul de angajare în minister a unor cunoștințe

TVR a dezvăluit azi, în premieră, în jurnalul de la ora 14.00, niște întregistrări și probe din dosarul DNA, anchetă în urma căreia ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a demisionat.

Totul apare în referatul DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunităţii lui Chesnoiu, face TVR precizarea sursei.

Adrian Chesnoiu a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu.

Din referatul procurorilor reiese că Petre Daea i-ar fi cerut lui Adrian Chesnoiu să-i angajeze cunoştiinţa în minister, spune TVR.

Potrivit aceluiași document al DNA, fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să-i dea subiectele pentru examenul de angajare a lui Cosmin Mihai Corobea și a încă trei persoane.

Procurorii susțin că Mihai Cosmin Corobea este o cunoștiință a actualului ministru al Agriculturii Petre Daea. Așa s-a făcut legătura că Daea i-ar fi solicitat lui Chesnoiu să îi angajeze cunostiința pe un post de consilier în minister.

Stenograme din referatul DNA, prezentate la TVR

„Chiar la nea’ Petrică vă găsirăți să … Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să-i le rezov”, spune fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu în interceptări, într-un dialog cu un bărbat.

La percheziția informatică, procurorii au găsit în telefonul lui Mihai Cosmin Corobea un contact notat: „Naşa Cami Luchi”, despre care susțin că este soția lui Petre Daea, Camelia Luchian Daea.

Chesnoiu Adrian: Nu le dăm subiectele. Să faceţi dintr-o lege. După, să-i faci nişte articole, ce i le …noi i le dăm. Articole. Oricum …Nu subiecte scrise. Adică daţi-le două, trei foi. Nu …o lege! Să-nveţe-n …

Denunţător: Îhî. Da, dacă….

Chesnoiu Adrian: Pentru că ăştia-s dobitoci ! Dacă le dai alea…ia zece! Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele!….Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim …la televizor!

Ce spune ministrul Daea despre implicarea sa

Contactat telefonic de Ştirile TVR, ministrul Agriculturii Petre Daea a susţinut că nu ştie cine este persoana prezentată drept cunoştiinţa sa, că nu-l cunoaște pe

Mihai Cosmin Corobea.

Telefon Petre Daea – ministrul Agriculturii:

Nu discut aşa ceva, domnule! Discutaţi-l dvs, ce vreţi….

– Îl ştiti pe Cosmin Mihai Corobea?

– Nu-l ştiu….eu…vă rog….Nu intrăm…nu intrăm în discuţii pe această temă….

– Aţi intervenit pentru el la dl. ….

– Vă mulţumesc! O zi bună!

– …Chesnoiu?”

Ce a răspuns Adrian Chesnoiu

Nici fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, în prezent anchetat de DNA, nu a vrut să facă comentarii.

Telefon Adrian Chesnoiu – fost ministru al Agriculturii:

– Am văzut că apare şi numele actualului ministru al Agriculturii Petre Daea. Voiam să vă întrebăm, dumnealui a intervenit la dvs. pentru angajarea …..

– Nu, niciodată….

-…lui Cosmin Mihai Corobea?

– Nu, dar nu vreau să fac declaraţii despre acest dosar decât la final… Am spus acest lucru şi public”.

Până la urmă, Mihai Cosmin Corobea a câştigat concursul şi a fost angajat în ministerul Agriculturii pe un post de consilier cu salariu de peste 10.000 de lei.

Membrul din comisia de concurs căruia fostul ministru Adrian Chensoiu i-ar fi cerut să le dea subiectele candidaților agreaţi l-a denunţat pe ministru la DNA încă din februarie. Martorul denunțător l-a înregistrat apoi ambiental pe ministru.