International

SUA, acuzate de șeful Dumei de Stat că au coordonat acțiunile din Ucraina. Șeful CIA vorbește despre armele nucleare

SUA, acuzate de șeful Dumei de Stat că au coordonat acțiunile din Ucraina. Șeful CIA vorbește despre armele nucleare
Foto: Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat/site duma.guv.ru

Două personaje importante din politica internațională au avut ieri, sâmbătă, 7 mai, două ieșiri publice inportante. E vorba de președintele Dumei de Stat din Rusia și de directorul CIA, care au făcut declarații pe marginea războiului din Ucraina.

SUA, acuzate de șeful Dumei de Stat că au coordonat acțiunile din Ucraina

SUA participă direct la luptele împotriva țării noastre, a spus președintele Dumei de Stat, a transmis Reuters.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a acuzat puterea de la Washington de coordonarea operaţiunilor militare din Ucraina. În opinia sa, acest amestec înseamnă o implicare directă a SUA într-o acţiune militară împotriva Rusiei.

„Washingtonul coordonează şi desfăşoară practic operaţiuni militare, prin urmare participă direct la acţiuni militare împotriva ţării noastre”, a scris Volodin pe canalul său de Telegram.

Volodin a mai spus că experţi străini au consiliat Ucraina din momentul „loviturii de stat”, posibil, o referire la alegerea democratică din 2019 a preşedintelui ucrainean Zelenski.

Washingtonul şi membrii europeni ai NATO au livrat Kievului armament greu pentru a ajuta autorităţile ucrainene să reziste unei ofensive ruse care a dus la ocuparea unor părţi din estul şi sudul Ucrainei, dar nu au avut succes în ocuparea Kievului, notează Reuters.

Totuşi, SUA şi aliaţii lor din NATO au făcut declarații în mod repetat că nu vor lua parte la luptele în sine, pentru a evita să devină părţi în conflict.

Oficiali americani au transmis că SUA au oferit informaţii Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze asaltul rusesc, dar au negat faptul că aceste informaţii ar include date despre ţinte precise.

CIA: Nu există indicii că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare

Într-o conferinţă organizată de cotidianul britanic Financial Times, directorul CIA – Agenţia Centrală de Informaţii a SUA, Bill Burns, a declarat sâmbătă, că nu are niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

„Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informaţii, o dovadă concretă care să arate că Rusia pregăteşte desfăşurarea sau chiar utilizarea potenţială a armelor nucleare tactice”, a afirmat Burns.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut de mai multe ori ameninţări voalate, lăsând să se înţeleagă că este pregătit să desfăşoare astfel de arme nucleare tactice, ca un răspuns „rapid şi fulgerător” în caz de intervenţie externă în conflictul din Ucraina.

Șeful CIA a vorbit și despre Putin, precizând că opina sa se bazează pe trei ani de observații și informări.

„Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă. Cred că el este convins în acest moment că dublarea încă îi va permite să facă progrese. Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană – nu știu dacă a fost încă zdruncinată. Așa că miza este destul de mare”, a spus Bill Burns.