International

SUA dorește să colaboreze cu China. Doar așa se poate rezolva problema climatică

China și SUA, Sursa foto: dreamstime
Sursa foto: dreamstime.com

Statele Unite doresc să colaboreze cu China pentru a rezolva probleme precum schimbările climatice și inteligența artificială, a declarat marți secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul chinez Li Qiang.

Raimundo este cel mai recent oficial al administrației Biden care a vizitat China în încercarea de a consolida comunicarea, în special în domeniul economiei și al apărării, pe fondul preocupărilor că fricțiunile dintre cele două superputeri ar putea scăpa de sub control.

„Există și alte domenii de interes global, cum ar fi schimbările climatice, inteligența artificială, criza fentanilului, în care dorim să lucrăm cu dumneavoastră, ca două puteri globale, pentru a face ceea ce este corect pentru întreaga umanitate”, a declarat Raimondo la Marea Sală a Poporului.

Națiunile vor colabora din punct de vedere economic

Li a declarat că relațiile economice solide și cooperarea comercială ar fi benefice nu numai pentru țările lor, ci și pentru întreaga lume. Statele Unite și China erau cei mai mari parteneri comerciali ai celeilalte țări, dar Washingtonul face acum comerț mai mult cu vecinii Canada și Mexic, în timp ce Beijingul face mai multe afaceri cu Asia de Sud-Est.

Mai devreme, marți, Raimondo i-a spus țarului economiei chineze, He Lifeng, că SUA nu caută să se dezangajeze de rivalul său. „În timp ce nu vom face niciodată compromisuri în protejarea securității noastre naționale, vreau să fie clar că nu vom căuta niciodată să ne decuplicăm sau să ținem economia Chinei pe loc”, a spus ea.

Înainte de întâlnirea cu He, Raimondo și ministrul turismului Hu Hepin au convenit să organizeze cel de-al 14-lea Summit al liderilor din domeniul turismului dintre China și SUA în China, în prima jumătate a anului viitor, un semn că îmbunătățirea legăturilor interumane este importantă pentru a pune o bază pentru relația bilaterală.

Măsura a avut ca scop revigorarea și dezvoltarea cooperării în domeniul turismului între cele două națiuni, a declarat Departamentul de Comerț. Ultimul summit de acest tip a avut loc în 2019, la Seattle.

Mai multe zboruri între SUA și China

Raimondo a făcut din stimularea călătoriilor și a turismului o parte importantă a călătoriei sale. China și Statele Unite au convenit în această lună să dubleze numărul de zboruri permise între ele, care sunt încă doar o fracțiune din numărul de dinainte de pandemie.

Dacă China ar reveni la nivelul turismului american din 2019, acest lucru ar adăuga 30 de miliarde de dolari în economia americană și 50.000 de locuri de muncă în SUA, a spus Raimondo. Ea plănuiește o vizită miercuri la Shanghai Disneyland, o întreprindere comună a Walt Disney și a grupului chinez de stat Shendi Group.

Firmele americane au raportat dificultăți tot mai mari în ceea ce privește funcționarea în China, care a criticat dur eforturile SUA de a-i bloca accesul la semiconductori avansați.

Prima reuniune a unei inițiative de schimb de informații privind aplicarea controlului exporturilor a avut loc marți la Ministerul Comerțului din Beijing, condusă de Matthew Axelrod, secretarul adjunct al SUA pentru aplicarea exporturilor.

Un astfel de schimb a oferit o platformă pentru a reduce neînțelegerile privind politicile de securitate națională ale SUA, a declarat luni Raimondo, dar a adăugat că Washingtonul nu va face compromisuri sau va negocia în astfel de chestiuni.

Raimondo a declarat luni că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la restricțiile impuse producătorilor de cipuri Intel și Micron în cadrul a peste patru ore de discuții pe teme economice și comerciale cu ministrul Comerțului, Wang Wentao, cu privire la o serie de probleme de afaceri americane, potrivit Reuters.

China a declarat că discuțiile au fost o „comunicare rațională, sinceră și constructivă”.