International

Suedia și Finlanda, la un pas de intrarea în NATO. Războiul Rusiei poate schimba decizii

Suedia și Finlanda

Oficiali americani au declarat pentru publicația The Times că Finlanda și Suedia ar putea intra în NATO până la vară. Invazia rusă în Ucraina a accelerat acest proces de securitate colectivă.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat că aderarea celor două țări la NATO ar putea avea „consecințe nefaste”!

În urma unor discuții purtate săptămâna trecută cu miniștrii de externe ai alianței nord-atlantice, la care au fost prezenți și cei din Suedia și Finlanda, oficialii americani sunt optimiști cu privire la o aderare în NATO mult mai rapidă a celor două țări, care ar putea intra până în vară, potrivit informațiilor oferite de Reuters.

Această decizie a fost decisiv influențată de invazia rusească în Ucraina, după cum a afirmat și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, care nu crede necesar organizarea unui referendum pe această temă în țara sa, mulțumită orientării pro-democratice a majorității cetățenilor. Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta.

În ceea ce privește punctul de vedere suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina. Decizia este cu atât mai încurajatoare cu cât punctul de vedere principal al țării a fost menținerea în afara alianțelor politico-militare.

Finlanda şi Suedia nu sunt ţări membre ale NATO, dar sunt parteneri apropiaţi ai alianţei militare.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, ar avea consecințe militare și politice grave, ceea ce ar impune țării noastre să răspundă”, a transmis Zakharova, purtătoarea de cuvând a ministerului rus de externe.

 Zaharova a răspuns de asemenea că „politica guvernului finlandez de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”.