Info Actual

Info Actual > Politică > Sumă uriașă pentru cercetare promisă de Comisia Europeană și alte state europene
Politică

Sumă uriașă pentru cercetare promisă de Comisia Europeană și alte state europene

Sumă uriașă pentru cercetare promisă de Comisia Europeană și alte state europene. Suma ar urma să fie alocată pentru finanţarea cercetărilor privind descoperirea unui vaccin şi a unui tratament eficient împotriva coronavirusului. Comisia Europeană a promis că va dona un miliard de euro.

334Anunţul a fost făcut de şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, în deschiderea unei campanii globale de strângere de fonduri, organizată de Bruxelles. Norvegia, care nu este membră a Uniunii, va dona o sumă similară celei anunţate de Comisie, iar Germania şi Franţa au promis câte jumătate de miliard de euro.

Insistând pe cooperare, organizatorii campaniei vor să evite o competiţie haotică pentru un vaccin sau tratamente. Nu întâmplător, şefa Comisiei Europene, dar şi principalii participanţi la campanie au menţionat în mod repetat că tratamentele şi viitorul vaccin trebuei să fie disponibile pentru absolut toată lumea.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Va fi nevoie de mai mult. E doar începutul unui maraton global de angajamente. Al doilea obiectiv este să aducem sub acelaşi acoperiş toate organizaţiile globale de sănătate care lucrează la diverse iniţiative antipandemie. Împreună oferim lumii un cadru de cooperare globală pentru vaccinuri, diagnosticare şi tratamente.

Reporter: Deocamdată nu e clar, o dată strânşi banii din campanie, cine se va ocupa de controlul, adminsitrarea şi cheltuirea fondurilor, de vreme ce oficialii implicaţi au spus că nu va fi creată o nouă organizaţie specială. Absenţa notabilă în campanie a fost a preşedintelui american Donald Trump. În schimb, secretarul general al ONU a salutat rolul de lider al Uniunii Europene.