Economic

Surse: Vine rectificarea bugetară!

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel)
sursa foto arhiva personala

Surse politice dezvăluie că Guvernul se pregătește să efectueze rectificarea bugetară la finalul acestui an. Conform acestora, aceasta ar putea fi, cel mai probabil, una negativă.

Informațiile au fost furnizate în contextul recent al dezbaterilor legate de starea finanțelor publice și ajustările necesare ale bugetului național.

Vine rectificarea bugetară

Potrivit surselor, se pare că această rectificare bugetară ar urma să aibă loc la final de noiembrie sau începutul lui decembrie. Există îngrijorări cu privire la consecințele ratificării.

„În principiu ar trebui să se facă o rectificare bugetară. Este foarte posibil să avem o rectificare la final de noiembrie, început de decembrie”, au subliniat sursele politice. Cu toate acestea, rectificarea va fi probabil una cu impact negativ. Asta  deoarece bugetul a fost inițial construit pe un deficit de 4,4% din PIB. Deficitul a fost ulterior majorat la 5,5%.

„Având în vedere că bugetul a fost construit pe 4,4% din PIB deficit şi noi având un deficit negociat de 5,5% probabil că va fi o rectificare negativă. La rectificare se iau resurse dintr-un loc şi se redistribuie. ”, au declarat sursele.

Într-o declarație anterioară, pe 24 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a menționat că rectificarea bugetară va fi efectuată „atunci când va fi nevoie”, iar momentul se va discuta după promulgarea legii privind măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvern în Parlament. Această lege a fost promulgată la data de 26 octombrie.

Cheltuieli neașteptate

„Cu adevărat, mi-au venit cheltuieli pe educaţie, cheltuieli suplimentare de câteva miliarde bune, pe acest sfârşit de an, prin noua lege a educaţiei. Este transportul, bursele, masa caldă pe care trebuie să le bugetezi, în acest moment şi pe anul viitor, dar şi pe anul acesta. Au venit aceste cheltuieli şi la salarii, nu au fost ce am calculat atunci, am ajuns la 3,2 miliarde.

Anul acesta, vom avea asigurate şi o parte din bani. Doamna ministru i-a primit la fosta şedinţă de guvern şi în acest ritm vom continua să acoperim toate cerinţele de la Ministerul Educaţiei incluzând şi acest pachet din noua lege a educaţiei care nu a fost bugetat”, a fost declarat Marcel Ciolacu, potrivit capital.ro.

Datele sugerează că rectificarea bugetară ar putea fi una negativă, dat fiind deficitul bugetar mai mare decât estimările inițiale.  Astfel, se impune o reevaluare și redistribuire a resurselor financiare în vederea menținerii stabilității economice.