Actual Politică

Sursele Infoactual spun că Vasile Dîncu nu va fi schimbat din fruntea Armatei. „Generalul Ciucă știe să-și instruiască soldații”

Sursele Infoactual spun că Vasile Dîncu nu va fi schimbat din fruntea Armatei. „Generalul Ciucă știe să-și instruiască soldații”

Vasile Dîncu rămâne în Guvern. Nu va fi nici remaniat şi nici nu îşi va da demisia, au declarat pentru Infoactual, surse guvernamentale. Ministrul Apărării a avut în această dimineaţă o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, întâlnire ce a durat peste o jumătate de oră. Acesta şi-a explicat declaraţiile făcute recent în faţa premierului.

Sursele Infoactual spun că Vasile Dîncu nu va fi schimbat din fruntea Armatei. „Generalul Ciucă știe să-și instruiască soldații”

Peste o jumătate de oră a durat întâlnirea lui Vasile Dîncu cu premierul Nicolae Ciucă de la Palatul Victoria. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a avut o discuţiei şi cu şeful său de partid şi a explicat că nu a ieşit sub nicio formă din linia politicii externe a ţării noastre. Dîncu a spus că și președintele Franței și alți reprezentanți ai NATO au declarat că diplomația este singura posibilitate de a opri conflictul.

Sursele noastre ne-au mai declarat că premierul a discutat cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu detalii privind reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental. „Generalul Ciucă știe să-și instruiască soldații”, ne-a precizat una din surse, dând de înțeles că premierul Ciucă va știi să-l convingă pe Dîncu cum să abordeze pe viitor problemele.

Dîncu nu se consideră vinovat şi susţine că nu şi-a încălcat mandatul.

„Este singura posibilitate, diplomația, de a opri violențele și conflictul. Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă, aceea de a lupta până la capăt. Iar noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă”, a declarat recent Vasile Dîncu.

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Cucă a declarat că îl așteptă pe domnul ministru să revină în țară de la ministestriala NATO și „trebuie să avem o discuție foarte deschisă față de opinia dumnealui, nu este opinia Guvernului și trebuie să lămurim acest aspect”.

De asemenea, liderii celor două partide din coaliţia guvernamentală au analizat la rece cele spuse de ministru Apărării şi au ajuns la concluzia că trebuie mai multă atenţie la declaraţii în această perioadă.

Astăzi, Vasile Dîncu pleacă pentru două zile în Georgia la invitaţia omologului său.

La rotativa premierilor din mai 2023, PNL şi-ar dori Ministerul Apărării

Mai mult, liderii coaliţiei analizează şi varianta ca la rotativa premierilor, ministerul Apărării Naţionale să treacă la PNL, doar că trebuie găsită şi variana ce va da la schimb. Evident, liberalii nu vor ceda niciodată Ministerul de Interne, un minister foarte important în organizarea alegerilor.

În ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis potrivit căreia „unii demnitari ai statului ar trebui să citească revista presei” este una generală, şi reprezintă mai mult o atenţionare către tot spectrul politic.

Ce a declarat Dâncu pe data de 8 octombrie

„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu, la Prima TV.