Actual International

Suspectul împușcăturilor de la Paris a fost pus sub acuzare pentru crimă cu motivație rasistă

Suspectul împușcăturilor de la Paris a fost pus sub acuzare pentru crimă cu motivație rasistă
EVZ

Printr-o decizie de ultimă oră, suspectul împușcăturilor de la Paris a fost pus sub acuzare pentru crimă cu motivație rasistă. Suspectul atacului din capitala franceză este acuzat de uciderea a trei kurzi. Procurorii spun că acesta a recunoscut că a vizat străini, dar mulți kurzi consideră atacul drept un act de terorism motivat politic.

Suspectul împușcăturilor de la Paris a fost pus sub acuzare pentru crimă cu motivație rasistă

Un bărbat arestat în legătură cu un schimb de focuri de armă care a provocat moartea a trei kurzi în centrul Parisului săptămâna trecută a fost pus sub acuzare luni pentru crimă și tentativă de crimă cu motiv rasist, potrivit autorităților judiciare franceze. Decizia a fost urmărită îndeaproape de o comunitate kurdă care a căutat mult timp siguranța în Franța și care era încă sub efectul crimelor.

Dar vestea punerii sub acuzare ar putea face prea puțin pentru a calma furia multor kurzi care consideră că împușcăturile nu au avut un motiv rasial, ci un atac terorist care îi vizează și care a fost efectuat cu ajutorul Turciei. Mișcările de independență kurde și guvernul turc au fost blocate într-un conflict îndelungat care a determinat Turcia să îi reprime violent pe kurzi în țară și în străinătate.

După împușcăturile de vineri, protestele kurzilor au devenit violente, iar demonstrațiile au continuat.

„Știm că este un atac politic!” a declarat Berivan Firat, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Democratic Kurd din Franța, un grup politic, la un marș desfășurat luni în apropierea locului unde au avut loc împușcăturile. Sute de persoane au participat la demonstrație, cerând continuarea anchetei.

Anchetatorii francezi nu au prezentat nicio dovadă că bărbatul ar fi fost afiliat la vreo grupare turcă. În schimb, aceștia au declarat că bărbatul – pe care nu l-au numit, dar pe care presa franceză l-a identificat ca fiind William M. – a fost motivat de convingeri rasiste și antiimigranți adânc înrădăcinate, scrie New York Times.

Într-o declarație publicată duminică, procurorul din Paris, Laure Beccuau, a declarat că suspectul în vârstă de 69 de ani le-a spus anchetatorilor că un jaf la domiciliul său din 2016 a declanșat o „ură față de străini care a devenit complet patologică.” Bărbatul s-a descris ca fiind deprimat și cu tendințe sinucigașe, adăugând că, înainte de a-și pune capăt zilelor, „a vrut întotdeauna să ucidă migranți, străini.”