International

Swift Response, mega exercițiu militar în Balcani și în regiunea Marii Negre

Swift Response.v1
Foto: army.mil

Mii de militari din țări membre ale Alianței Nord-Atlantice și din statele partenere participă în această lună la exerciții complexe pe întreg teritoriul Europei.

Exercițiul Swift Response a început în această săptămână în Balcani și în regiunea Mării Negre. Este o aplicație condusă de Statele Unite prin care se simulează desfășurarea unei forțe de răspuns imediat, inclusiv efective aeropurtate.

Exercițiul are ca scop îmbunătățirea capacității de reacție a trupelor americane, promovarea interoperabilității și integrarea forțelor aliate de reacție rapidă, pentru a sprijini măsurile NATO de descurajare.

Astral Knights și Formidable Shield

Swift Response 2023 se încheie la sfârșitul lunii și este legat de exercițiul „Astral Knight” al U.S. Air Forces Europe și exercițiul „Formidable Shield” al U.S. Navy Europe, aplicații care îmbunătățesc interoperabilitatea comună într-un context operațional multi-domeniu.

În Polonia, la 60 de km de granița cu Rusia, se desfășoară până pe 18 mai, exercițiul „Anakonda 2023”. Participă la aceste manevre militare 13.000 de soldați, dintre care 10.000 din Polonia. Sunt implicate trupe din Statele Unite, România, Slovenia, Suedia, Franța, Lituania, Estonia și Turcia. Scopul exercițiului este de a testa capacitățile armatelor, echipamentele și sistemele de comandă, interoperabilitate aliaților și procedurile atunci când colaborează cu agențiile civile cu responsabilități de securitate.

Participăm

Este unul dintre cele mai mari exerciții militare aliate și se desfășoară periodic din 2018. România participă la „Anakonda 23” cu aproximativ 400 de militari și 60 de mijloace tehnice din Batalioanele 151 și 26 Infanterie.

La manevrele militare din Polonia participă și elicoptere IAR-330 SOCAT, aparținând Bazei 71 Câmpia Turzii. Aplicația din Polonia coincide cu un alt exercițiu militar de amploare care se desfășoară în Suedia, „Aurora 2023”. Sunt cele mai ample manevre militare organizate până acum de Suedia, țară care așteaptă să devină membră a NATO.

Peste 26.000 de militari participă. Vor fi implicate unități din toată Suedia, pentru a simula o ripostă în situația unui atac asupra țării. Exercițiul se va desfășura până pe 11 mai, în aer, terestru și pe mare, în primul rând, în sudul Suediei și în jurul orașului Gotland. În Germania se desfășoară până pe 28 mai, exercițiul „Dynamic front 2023”.

Obiectivul aplicației este de a testa capacitatea forțelor NATO de a executa sprijin letal de foc în lupte terestre, pe arii extinse din Europa.

Și nu e deloc departe de Ucraina, oare trebuie să înțelegem ceva?