Diverse

Talibanii din Afganistan vor să cucerească piața internațională. 5 ani s-a muncit la un proiect cu care speră să uimească lumea

Talibanii din Afganistan vor să cucerească piața internațională. 5 ani s-a muncit la un proiect cu care speră să uimească lumea
wall-street.ro

De curând, conducătorii talibani ai Afganistanului au prezentat prima mașină sport fabricată de inginerii afgani (cu un design inspirat de Bugatti, motor luat de la o Toyota Corolla), descriind evenimentul ca fiind o onoare pentru întreaga națiune.

Motorul mașinii, luat de la un model Toyota

Cu toate că mașina are un aspect futurist, motorul acesteia este luat de la un model de Toyota Corolla fabricat acum mai bine de 20 de ani.

Duminică, 15 ianuarie 2023, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a distribuit pe Twitter o filmare  cu supermașina care face drifturi în zăpadă.

În acest context, Zabihullah Mujahid a spus că mașina reprezintă o onoare pentru țara sa.

Așa cum reiese din filmare, foști insurgenți talibani s-au adunat în jurul mașinii în timp ce șoferul tura motorul pe o stradă plină de gropi, frecventată mai degrabă de camionete pline de luptători înarmați.

Numită Mada 9, mașina a fost construită într-o perioadă de cinci ani, de compania Entop, cu o echipă de 30 de ingineri și proiectanți de la Institutul Tehnic Vocațional din Afganistan, potrivit unui raport al unui canal de știri local, respectiv Tolo News.

Un motor „destul de puternic”

Motorul este „destul de puternic” pentru a-i permite șoferului să mărească viteza, potrivit celor declarate de directorul școlii, Ghulam Haidar Shahamat, care a menționat, totuși, că motorul este luat de la un model de Toyota Corolla din anul 2000.

În ceea ce privesc specificațiile mașini, acestea, încă nu au fost făcute publice și nici nu se cunoaște care este viteza maximă pe care aceasta o poate atinge.

Mașina afgană, motiv de sărbătoare

Deși au apărut deja mai multe oferte, Ahmadi a spus că mașina nu este încă de vânzare. Iar, potrivit proiectantului, superba Mada 9 va fi prezentată în toată țara și, poate, chiar la nivel internațional.

De asemenea, proiectantul Mada 9, Mohammad Riza Ahmadi, a spus pentru Tolo News că speră ca mașina să fie un motiv de sărbătoare pentru țara sa devastată de război: „Această mașină va fi un ambasador și va străbate Afganistanul și va transmite oamenilor importanța cunoașterii”, au transmis agențiile de presă.