Actual

Taloanele de pensii pe luna ianuarie au fost tipărite greşit. Unde s-a produs marea greşeală

recalcularea pensiilor vestea momentului pensionarii

Curtea Constituţională a decis că plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională, însă taloanele erau deja tipărite la data deciziei, astfel încât sumele au fost reținute. Așadar, banii vor fi acordați românilor la următoarea pensie. Ministrul Muncii, Marius Budăi a spus că taloanele au fost tipărite înainte de decizia CCR.

Taloanele de pensii pe luna ianuarie au fost tipărite greşit. Unde s-a produs marea greşeală

Este vorba despre taloanele pentru pensii care au fost tipărite greșit pentru luna ianuarie. Este vorba despre pensiile mai mari de 4.000 de lei pentru care s-a plătit ilegal contribuția de 10% la Sănătate.

Cu alte cuvinte, potrivit CCR, nicio pensie aflată în plată, indiferent că este specială sau contributivă, nu poate fi micșorata prin OUG. Era vorba despre contribuția de 10% la Sănătate, introdusă de Guvern prin OUG pentru pensiile mai mari de 4000 de lei.

Așadar, judecătorii CCR au explicat în motivare faptul că Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG: nici prin introducerea de impozite, nici prin alte contribuții impuse, pentru că o astfel de măsură ar afecta dreptul fundamental la pensie prevăzut de Constituție.

Motivarea Curții a venit pe 29 decembrie, motiv pentru care taloanele de pensii pe luna ianuarie au fost tipărite greșit pentru românii cu pensii de peste 4000 de lei. Altfel spus, acestora li s-a reținut și în luna ianuarie contribuția 10% la Sănătate.

Marius Budăi a explicat că taloanele de pensie au fost tipărite înainte de Decizia Curții și tot atunci au fost trimiși și banii în teritoriu. Motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie, atunci când românii cu pensii de peste 4000 de lei nu vor mai plăti contribuția la Sănătate.

În 19 decembrie, ministrul spunea că taloanele de pensie aferente lunii ianuarie 2023, care prevăd pensiile mărite, se tipăresc deja, la fel şi ajutorul de tip on-off, a cărui primă tranşă se acordă luna viitoare.

„Se tipăresc deja taloanele de pensie aferente lunii ianuarie 2023, care prevăd pensiile mărite, dar şi ajutorul de tip on-off, a cărui primă tranşă se acordă în prima lună a anului! Vă reamintesc faptul că valoarea punctului de pensie va fi de 1.785 de lei începând cu 1 ianuarie 2023, iar ajutorul, plătibil în două tranşe, este de 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, de 800 de lei pentru cele cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 de lei şi de 600 de lei pentru cele între 2.001 lei şi 3.000 lei”, scria ministrul pe pagina sa de Facebook pe 19 decembrie.