International

Țările G7 sunt de acord pentru un plafon de preț la petrolul rusesc. Moscova zice că va tăia legăturile cu țările care se alătură

Țările G7 sunt de acord pentru un plafon de preț la petrolul rusesc. Moscova zice că va tăia legăturile cu țările care se alătură

Țările G7 sunt de acord să stabileacă un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Moscova amenință că va tăia legăturile cu țările care se alătură.

Nu se știe încă prețul stabilit

  • Țările G7 au căzut de acord asupra stabilirii unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, potrivit unui anunț făcut vineri;
  • Plafonarea prețului este menită să „reducă veniturile rusești și capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune”, se arată în anunț;
  • Liderii ruși au declarat că vor întrerupe accesul [la petrol] oricărei țări care va fi de acord cu plafonarea prețului.

G7 – din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii – va stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc, a anunțat vineri ministrul de finanțe al grupului.

Liderii G7 nu au anunțat încă exact care va fi plafonul de preț.

„Plafonarea prețurilor este special concepută pentru a reduce veniturile rusești și capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune, limitând în același timp impactul războiului Rusiei asupra prețurilor globale ale energiei, în special pentru țările cu venituri mici și mijlocii, permițând doar furnizorilor de servicii să continue să facă afaceri legate de petrolul rusesc transportat pe mare și de produsele petroliere vândute la un preț plafonat sau sub acest nivel”, se arată în anunțul G7.

Rusia a declarat că va întrerupe comerțul cu orice țară care aderă la acest plan.

„În ceea ce privește restricțiile de preț, dacă vor impune limitări ale prețurilor, pur și simplu nu vom furniza petrol și produse petroliere unor astfel de companii sau state care impun restricții, deoarece nu vom opera în mod necompetitiv”, a declarat joi vicepremierul Alexander Novak, potrivit agenției ruse de știri TASS.

Un plafon de preț nu ar permite rafinăriilor, comercianților și finanțatorilor să manipuleze țițeiul rusesc decât dacă acesta ar fi tranzacționat sub prețul stabilit.

„Acesta este cel mai eficient mod, credem noi, de a afecta drastic veniturile lui Putin, iar acest lucru va avea ca rezultat nu doar o scădere a veniturilor din petrol ale lui Putin, ci și a prețurilor globale la energie”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Analiștii au avertizat că, deși va reduce veniturile Moscovei, plafonarea prețurilor ar putea, de asemenea, să ducă la creșterea prețurilor la țiței, a relatat Harry Robertson de la Insider. JPMorgan a declarat că petrolul ar putea ajunge în cel mai rău caz la 380 de dolari pe baril, deși a spus că un salt la 180 de dolari este mult mai probabil.