Actual

Țarile NATO discuta in ședința speciala despre otravirea opozatului rus Aleksei Navalnii cu neurotoxina Novichok

Țarile NATO discuta in ședința speciala despre otravirea opozatului rus Aleksei Navalnii cu neurotoxina Novichok

Țările NATO discută astăzi în ședință specială despre otrăvirea opozatului rus Aleksei Navalnîi cu neurotoxina Novichok, după ce Germania le-a cerut partenerilor europeni să ia măsuri împotriva Rusiei.

Şeful Comisiei parlamentare de politică externă, Norbert Röttgen, a avertizat că Uniunea Europeană riscă să devină irelevantă în lipsa unei acțiuni ferme, și a spus că acordul cu Rusia în problema gazelor trebuie să fie acum reconsiderat.

Guvernul rus a primit critici internaționale, după ce medicii germani care îl îngrijesc pe Navalnîi au confirmat otrăvirea cu Novichok. Rusia neagă orice implicare, iar președintele Puțin a afirmat, prin purtătorul său de cuvânt, că nu vede vreun motiv pentru explicații publice.

Rusia speră ca Germania să îi transmită urgent informațiile pe baza cărora cancelarul Angela Merkel a declarat că liderul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, tratat în prezent în Germania, a fost o victima unei tentative de otrăvire cu un agent toxic din categoria Novichok, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În absența acestor informații, Rusia nu poate emite niciun fel de apreciere, a spus Peskov, potrivit căruia președintele Vladimir Putin nu a discutat și, deocamdată, nu are în plan să discute cu Angela Merkel acest caz. Peskov a mai afirmat că nu vede în Rusia persoane sau forțe care să fie avantajate de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Medicii ruși care l-au tratat pe Aleksei Navalnîi la Spitalul din Omsk au reafirmat că analizele pe care le-au efectuat nu au identificat în organismul acestuia urme de toxine, inclusiv pe bază de fosfor organic, ca Novichok.