Economic

Taxele și impozitele pe locuință vor crește în 2025. Câți bani vom scoate din buzunar

taxe-impozite-cresc- luna-viitoare
sursa foto: arhiva companiei

Începând cu anul 2025, românii vor fi nevoiți să aloce o sumă mai mare de bani pentru plata impozitelor și taxelor aferente locuințelor. Această nouă lege va avea un impact semnificativ asupra majorității populației din România.

Această schimbare survine în contextul în care România deține cel mai mare număr de proprietari de locuințe din Europa.

„Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024, dar contribuabilii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, trebuie să ştie că, pe lângă creşterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni îi aşteaptă noi majorări, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate”, a transmis Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România.

Taxele și impozitele pe locuință vor crește în 2025

Taxele și impozitele vor înregistra o creștere odată cu implementarea prevederilor incluse în Ordonanța de Urgență nr. 16/2022. Inițial, aceste măsuri urmau să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023. Totuși, ulterior, aplicarea acestora a fost amânată pentru anul 2025.

„Anul în curs a venit deja cu majorări ale altor taxe şi modificări legislative pe baza cărora povara fiscală creşte în 2024, astfel că amânarea aplicării noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost binevenită. Este important de ştiut însă că, în urma aplicării noilor reglementări, de anul viitor, creşterea taxelor şi impozitelor pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, este inevitabilă”, a continuat acesta.

Modificarea a avut loc, în principal, având în vedere circumstanțele interne.

Care sunt cauzele majorărilor

„Bugetul naţional suferă deja de ‘necolectare’, ştiut fiind faptul că România se situează la coada clasamentului european, ca grad de colectare a taxelor în PIB (27% versus 42% media europeană). În cele mai multe ţări din UE, autorităţile locale se finanţează masiv din taxele locale şi mai puţin de la bugetul central”, a declarat Alex Milcev.

O altă influență care a contribuit la schimbare a fost dată de recomandările primite de la fondurile internaționale, conform stirileprotv.ro.

„De exemplu, foarte recent, FMI a reiterat necesitatea ca România să ia măsuri pentru a elimina presiunile pe bugetul de stat, care vin inclusiv dinspre autorităţile locale. Experţii FMI consideră că veniturile fiscale ale României, fiind sub nivelul celor din alte ţări europene, nu pot susţine dezvoltarea serviciilor publice la nivelul statelor UE.

De aceea, se impune o reformă profundă a politicilor fiscale: reforma impozitului pe venit, reforma TVA, taxe ecologice, reforma pensiilor, dar şi a sistemului de impozitare a proprietăţilor. De notat faptul că nu este vorba doar despre problema realocării între bugete, ci şi despre faptul că actualele taxe locale pe proprietate sunt mult mai mici faţă de media europeană, atât în valori absolute, cât şi relative”