Actual

Termenul de plată a voucherelor de alimente a fost modificat! Marcel Boloș a anunțat noua dată

Vouchere, bani, România
Sursa foto: playtech.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunţat noua dată de la care românii care beneficiază de voucherele din programul „Sprijin pentru România” vor primi banii, precum și câte pachete de alimente vor fi livrate în Săptămâna Mare.

Potrivit anunțului făcut de ministrul Marcel Boloș, plata aferentă pentru voucherele de alimente în luna aprilie se va face în avans: Măsura a fost adoptată pentru că Sărbătoarea Învierii Domnului se celebrează anul acesta pe data de 16 aprilie. Totodată, pe lângă voucherele de alimente, sute de mii de românii vulnerabili vor primi şi pachete cu 24 de kilograme de alimente, oferite de Uniunea Europeană.

„Joia viitoare (13 aprilie – n.r.) intră banii pe carduri pentru cei 2,4 milioane de români pe care îi avem beneficiari la voucherele de alimente. Sper să facem o surpriză plăcută, poate chiar de miercuri (12 aprilie – n.r.). Aceasta este practic tranșa a șasea din voucherele de alimente”, a declarat Marcel Boloș.

Referitor la ajutorul oferit de Uniunea Europeană, respectiv pachetele de alimente în valoare de 390 de lei, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că „sperăm noi, ca în final, până săptămâna viitoare sa avem mai mult de 800.000 livrate”.

Crește numărul românilor care beneficiază de ajutoare

Anul acesta, conform datelor MIPE, aproximativ 2,4 milioane de persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate beneficiază de şase tranşe de ajutor pentru alimente şi mese calde.

Conform sursei citate, până în prezent, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de vouchere pentru alimente şi mese calde sunt: Suceava (90.879), Iaşi (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410). Pe primul loc se situează însă Bucureștiul, cu 122.000 de români vulnerabili.

Potrivit datelor actualizate ale MIPE, peste 2,37 de milioane de persoane beneficiază de acest ajutor. Ministerul a anunțat recent că lista beneficiarilor s-a extins cu peste 46.000 de persoane care vor primi și ele suma de 250 de lei, o dată la două luni. Voucherele de alimente se acordă din două în două luni în 2023, motiv pentru care suma se dublează. Tichetele sociale pot fi folosite pentru a cumpăra alimente de bază, dar și pentru mese calde.

Care sunt condițiile pentru a putea primi ajutorul

Conform condițiilor stabilite de MIPE, voucherele pentru alimente şi mese calde se acordă următoarelor categorii de persoane:

– pensionari ai sistemului public de pensii, pensionari aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023.

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023.

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023.

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranşele din anul 2023.

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, conform datelor Antena3 CNN.