Lifestyle

The Sun nu se pune cu Familia Regală. Ce a primit Prințul William de la tabloid pentru a renunța la proces

Printul William Sursa foto Aleph News
Sursa foto: Aleph News

Prințul William a primit o „sumă foarte mare” de la proprietarii ziarului Sun pentru a soluționa o plângere istorică de acuzații de hărțuire telefonică, potrivit unor documente judiciare. Plata din 2020 a fost dezvăluită în documentele avocaților prințului Harry în cadrul acțiunii sale în justiție împotriva News Group Newspapers la Înalta Curte.

Ducele de Sussex a dat în judecată editorul pentru presupusa colectare ilegală de informații. Dar NGN spune că a rămas fără timp pentru a depune o cerere.

Documentele nu dezvăluie suma pentru care Prințul William a ajuns la o înțelegere și nu au detalii despre ce se referă. Un purtător de cuvânt al Prințului de Wales a declarat că nu comentează procedurile legale în curs de desfășurare.

Acordul a fost secret

Potrivit declarației de martor a prințului Harry, proprietarii de ziare au ajuns la un „acord secret” cu oficialii de la Palatul Buckingham pentru a amâna pretențiile legale ale membrilor familiei regale.

Acest presupus acord, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite în instanță, l-ar fi întârziat pe Prințul Harry să deschidă propriul proces, spun avocații săi.

Prințul spune că a luat cunoștință pentru prima dată de presupusa înțelegere în jurul anului 2012. La acea vreme, el a aflat că personalul regal începuse o acțiune în justiție pentru piraterie telefonică și a crezut că și el și fratele său au fost vizați personal.

Atunci când frații au consultat oficiali sau avocatul de top al Familiei Regale, el spune că li s-a spus că nu puteau începe propria acțiune în justiție.

„Raționamentul din spatele acestui lucru a fost acela că s-a ajuns la un acord secret între instituție și directorii de rang înalt de la News Group Newspapers, prin care membrii Familiei Regale ar fi intentat acțiuni în justiție pentru piraterie telefonică doar la încheierea [tuturor celorlalte cazuri] și, în acea etapă, acțiunile ar fi fost admise sau soluționate cu scuze. Motivul a fost acela de a evita situația în care un membru al Familiei Regale ar trebui să stea în boxa martorilor și să povestească detaliile specifice ale mesajelor vocale private și extrem de sensibile care au fost interceptate”, se arată în declarație.

Prințul Harry a declarat că curtenii sunt „incredibil de nervoși” în legătură cu o repetare a dezvăluirii dăunătoare a unei convorbiri telefonice intime dintre tatăl său și Camilla, regina consort, care a fost interceptată și publicată în perioada în care regele Charles era încă căsătorit cu Diana, conform bbc.com.

„Acest acord, inclusiv promisiunile din partea NGN pentru o rezolvare întârziată, a fost, evident, un factor major pentru care nu am depus nicio plângere la acel moment”, a declarat prințul Harry.

Avocatul său, David Sherborne, a declarat că regina și doi dintre secretarii săi privați au fost implicați în „discuții și autorizații” cu privire la presupusul acord, precum și secretarii privați ai lui William și Harry.

NGN neagă existența vreunei înțelegeri

Anthony Hudson KC, din partea NGN, a declarat că afirmația ducelui că a existat un acord secret este „total inconsistentă” cu alte părți ale cazului său și că există o „neclaritate extremă” în ceea ce privește circumstanțele presupusei înțelegeri.

El a spus că prințul Harry nu a spus cine a încheiat acordul, cui se aplica, când a fost încheiat sau o dată la care ar fi trebuit să expire.

Acest caz este unul dintre cele trei cazuri majore pe care ducele de Sussex le-a intentat împotriva ziarelor tabloide, toate acuzând colectarea ilegală de informații. Celelalte cazuri se referă la grupurile Daily Mirror și Daily Mail.

El susține că dovezile dezvăluite de la procesele penale, care se refereau la pirateria telefonică de la News of the World, în prezent închis – dovedesc că a fost vizat în mod repetat de titlul surori al acestuia, The Sun.

Prințul Harry îi acuză pe jurnaliștii acestuia și pe detectivii privați care lucrează pentru ei că au obținut informații private și confidențiale de când avea 11 sau 12 ani inclusiv detalii despre viața sa personală și despre mișcările sale. Proprietarii publicației The Sun spun că cererea de despăgubiri a Ducelui de Sussex ar trebui să fie abandonată, deoarece nu mai are timp și solicită să pună capăt procesului Prințului Harry.

În cazul în care vor avea succes în cererea lor, aceasta ar putea bloca o cerere similară de daune-interese de profil înalt a actorului Hugh Grant.

Avocații lui Grant se opun, de asemenea, cererii ziarului de a încheia cazul în timpul audierii de trei zile din această săptămână. La finalul audierii, judecătorul va stabili dacă pretențiile lor vor fi judecate în cadrul unui proces, care va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.