Actual Economic

Toamna promisiunilor la stat pentru pensionari, copii și asistații social. Pentru ce caută bani Ministerul Finanţelor

Toamna promisiunilor la stat pentru pensionari, copii și asistații social. Pentru ce caută bani Ministerul Finanţelor

Guvernanţii au planuri mari pentru români, dar nu întotdeauna planurile de acasă se potrivesc cu planurile din târg, în cazul nostru cu Ministerul Finanţelor. Pensii mai mari cu 10%, ajutoare sociale pentru vârstnicii cu venituri de până în 1.700 de lei, ridicarea plafonului pentru impozitarea pensiilor, majorarea salariului minim pe economie şi a alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2023, acordarea voucherelor sociale până în 2023, cu posibilitatea prelungirii până în 2027.

Toamna promisiunilor la stat. Pentru că nu există bani, Ministerul Finanţelor caută bani şi face simulări

Sunt doar câteva dintre măsurile sociale luate în calcul de coaliţia de guvernare. La momentul actual, însă, nu se știe cum vor face autorităţile rost de banii necesari.

În faţa tăvălugului scumpirilor şi sub ameninţarea celei mai costisitoare ierni de până acum, guvernanţii iau în calcul o serie de măsuri care să ajute mai ales cel mai sărac segment al populaţie – pensionarii.

Voucherele în valoare de 50 de euro care în momentul de faţă sunt plătite o dată la două luni de zile, vor fi plătite şi anul viitor, în primele şase luni ale anului.

De la 1 ianuarie 2023, Executivul vrea să majoreze şi alocațiile de la 243 la 300 de lei pe lună.

De asemenea, pensionarii care au venituri totale de până la 1.600 sau 1.700 de lei vor primi un ajutor ţintit, plătit într-o singură lună, în valoare de câteva sute de lei. Însă concret, valoarea acestui ajutor va depinde de valoarea creşterii punctului de pensie. Cu cât această majorare va fi mai semnificativă, cu atât ajutorul suplimentar va fi mai mic.

PSD vrea o creştere de cel puțin 10% la pensii

PSD vrea o creştere de cel puțin 10% la pensii. PNL, în schimb, se gândeşte ca indemnizaţiile sub 3.000 de lei să nu fie impozitate. Acum, plafonul e la 2.000 de lei. Dacă măsura va trece, toţi pensionarii vor primi 100 de lei în plus pe talon.

Liderii Partidului Social Democrat susţin că o astfel de măsură nu este posibilă. O variantă ar fi ca pragul să crească până la 2.500 de lei, în paralel cu supraimpozitarea pensiilor speciale, astfel încât Guvernul să adune mai mulţi bani la bugetul de stat.

PNL: Preferăm să fim mult mai prudenţi şi mai responsabili

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie această intenţie de a majora pensiile, dar că momentul în care vor anunţa public procentul cu care se vor majora va fi cel în care vom avea o proiecţie bugetară, o construcţie bugetară sustenabilă, sănătoasă.  El a precizat că în privinţa salariului minim, pe care cei de la PSD vor să îl majoreze la 3.000 de lei, purtătorul de cuvânt al PNL a spus că au avut discuţii dar nu s-a luat niciun fel de decizie.

„Tot ceea ce înseamnă măsuri, preferăm să le anunăm la momentul potrivit. Preferăm să fim mult mai prudenţi şi mai responsabili”, a mai spus Ionuţ Stroe.

Marea problemă e că Guvernul nu a găsit încă banii pentru aceste măsuri. Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe au primit sarcina să vadă dacă bugetul are de unde.

La Ministerul Finanţelor se fac simulări

„La baza acestor decizii stau o serie de simulări, simulări care arată cum stă economia. Şi cât de mult se erodează puterea de cumpărare”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

În timp ce viaţa e din ce în ce mai scumpă, Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică record a României, de 4,8%, de la o prognoză de 2,2%, în primăvară.