Actual

Top 100 Performeri din Sănătate. Alina Marinescu, manager general Catena: „Nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea colegilor”

Alina Marinescu, director general Catena, Sursa foto Arhiva personala
sursa foto: Arhivă personală

Miercuri, 24 mai, a avut loc Gala Top 100 Performeri din Sănătate, acolo unde Revista Capital a premiat compania Catena, lider în domeniul retailului farmaceutic. Premiul a fost ridicat de Alina Marinescu, directorul cunoscutului lanț de farmacii.

„Sunt de la începuturile dezvoltării lanțului de farmacii. Este lanțul cel mai mare din România, pot să spun, 100% românesc, o firmă antreprenorială, care ne-am clădit succesul prin munca echipei. Nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea colegilor din farmacii, a celor din departamentelor de suport, fără dăruirea cu care aceștia au fost prezenți și pe timpul pandemiei chiar dacă se spune că retail-ulul farmaceutic a fost câștigătorul pandemiei să știți că și farmaciștii și asistenții de farmacie din Catena din toate farmaciile au fost prezenți și ei zi de zi , au fost și ei eroii pandemiei pentru că au lucrat neîncetat să servească și ei binele poporului. Farmaciile sunt cele acre închid cercul acestui sistem de sănătate. Acest premiu ne onorează și ne și obligă să ne păstrăm excelența și poziția de lider în domeniul pharma. Domeniul sănătății este un domeniu important în România”, a declarat Alina Marinescu, manager general Catena.

Cel mai mare lanț de farmacii din România, numărând în prezent 900 de farmacii, peste 6.000 de angajați și mai bine de cinci milioane de clienți la nivel național, este condus de aproape 24 de ani de Alina Marinescu, directorul general Catena.

Vorbind despre cele mai comercializate produse din ultimii ani, managerul companiei recunoaște că “nu se poate vorbi despre un anume trend în vânzările de produse farmaceutice, dat fiind faptul că în general acestea sunt în directă legătură cu gradul de răspândire a afecțiunilor de sezon și cu contextul sanitar”.

Pandemia a schimbat industria farmaceutică

Astfel, perioada de referință s-a suprapus cu cea mai gravă criză epidemiologică din ultimul secol provocată de pandemia Covid-19.

“Este firesc că produsele dedicate prevenirii și tratării acestei afecțiuni au fost cele mai căutate în perioada 2020-2021. Românii încep să acorde o mai mare importanță prevenției, de aceea produsele pentru creșterea imunității și menținerea sănătății se reflectă într-un procent tot mai mare al vânzărilor”, a explicat Alina Marinescu.

De asemenea, au crescut și vânzările medicamentelor bazate pe rețetă.

“O pondere mare a vânzărilor este reprezentată de produsele cu prescripție, pentru că, în definitiv, în domeniul sănătății, cei mai mulți devin clienți de nevoie, nu pentru că și-ar dori acest lucru”, a completat directorul general al companiei.

Concurență acerbă pentru Catena

Cu toate că piața în care Catena activează este foarte concurențială, reprezentanta companiei consideră că acesta este un lucru pozitiv, deoarece face brandul să fie mai competitiv și mai eficient.

“Un sector foarte concurențial este un lucru bun, pentru că ne stimulează permanent, pentru că ne provoacă la tot pasul, pentru că ne face să ne reinventăm de fiecare dată. Poziția de lider în domeniul retailului farmaceutic ne onorează, dar ne și obligă să ne ridicăm permanent la nivelul exigenței și nevoilor pacienților noștri”, a mai transmis Alina Marinescu.

Catena este prezentă în comunități, prin acțiuni promoționale, de informare sau consiliere profesionistă ori acțiuni de ajutorare a celor fără posibilități.

“Suntem Farmacia inimii și Farmacia tuturor românilor, iar acestea nu sunt doar niste sloganuri, ci reprezintă un mod de a fi alături de pacienții noștri oricând au nevoie, nu doar prin prezența fizică a farmaciilor noastre. Fiecare membru al echipei Catena participă și contribuie activ la creșterea nivelului de satisfacție a pacientului”, a adăugat managerul companiei.

Două decenii și jumătate de excelență

Discutând despre cel mai important proiect al carierei, Alina Marinescu spune că acesta a fost dezvoltarea lanțului de farmacii Catena.

“Participarea directă la dezvoltarea brandului și a rețelei de farmacii Catena, de la cele 30 de unități cu care s-a început în 1999, până la ceea ce reprezintă azi Catena pentru piața farma românească – peste 900 de farmacii, peste 6.000 de angajați și peste 5 milioane de pacienți fideli – înseamnă pentru mine cel mai important element din carieră”, a transmis aceasta.

În același timp, chiar dacă recunoaște că nu este ușor, Alina Marinescu spune că atunci “când faci ceea ce-ți place, când o faci cu pasiune, când rezultatele sunt atât de spectaculoase, nu te gândești niciodată cât este de dificil și nici nu simți că ar fi”.

“Desigur, ar fi cu adevărat dificil sau chiar imposibil dacă nu aș fi avut tot timpul parte de sprijinul direct al fondatoarei și Președintei Grupului Fildas-Catena, doamna Anca Vlad, și dacă nu aș fi avut lângă mine toată echipa Catena”, a conchis directorul general.

Excelența în medicină premiată la Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate

Companii din pharma, clinici, rețele de spitale de stat și private și medici din România au fost premiați în cadrul Galei Capital Top 100 Performeri din Sănătate, care a avut loc miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 19.30, la One Club și difuzată live pe pagina de facebook Capital România și pe canalul de Youtube HAI Romania.

Aflată la prima ediție, Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate este un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate și premiate cele mai importante și eficiente companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniu.

Performerii ce vor fi prezentați și premiați în cadrul evenimentului au fost incluși și în Capital Top 100 Performeri din Sănătate, un proiect dedicat în întregime medicinei și analizei economice a acesteia, acest Top reprezentând o oglindă a evoluției sistemului medical românesc.

Capital Top 100 Performeri din Sănătate a fost lansat în cadrul evenimentului și este structurat pe 10 categorii: Excelența în Medicină, Educație și cercetare, Spitale de Stat, Spitale Private, Clinici Private, Producție și Servicii Medicale, Distribuție și Retail Pharma, Producători de Medicamente, Producători de suplimente alimentare și Autorițăți din Sănătate.