Actual Diverse

Tort de sezon cu efect răcoritor: Medovik, ”fratele” lui Smântânel, supranumit și ”Țarul prăjiturilor”

Tort de sezon cu efect răcoritor: Medovik, ”fratele” lui Smântânel, supranumit și ”Țarul prăjiturilor”

Medovik seamană foarte mult cu Smetannik (Smântânel), sunt ”frați” și provin din aceeași familie, a torturilor cu cremă pe bază de smântână. Dar, sunt un pic diferite. Iată care este diferența în cele ce urmează.

Tort de sezon cu efect răcoritor: Medovik, ”fratele” lui Smântânel, supranumit și ”Țarul prăjiturilor”

Medovik provine de la cuvântul med (miere în lb. rusă). De aceea i se și spune Medovik cu miere. Istoria prăjiturii Medovik începe în secolul 19, în vremea domniei țarului Alexandru I. Se spune că țarina Elisabeta Alexeievna nu agrea deserturile cu miere și că a fost oarecum păcălită să mănânce prăjitura Medovik neștiind că aceasta are foi cu miere. De aici i se trage și numele de ”Țarul prăjiturilor”.

Potrivit tradiției rusești, prăjitura a fost creată în secolul al XIX-lea în Imperiul Rus de un tânăr bucătar care a căutat să o impresioneze pe împărăteasa Elisabeta Alexeievna, soția lui Alexandru I. Împărăteasa Elisabeta nu suporta mierea, iar orice fel de mâncare făcută cu ea o scotea din minți. Cu toate acestea, într-o zi, un tânăr cofetar nou în bucătăria imperială nu știa de antipatia împărătesei și a pregătit o nouă prăjitură cu miere și smântână groasă. În mod surprinzător și fără să știe de conținutul de miere, împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit imediat de el (wikipedia).

Medovikul a căpătat o mare popularitate în perioada sovietică. Astăzi, există numeroase variante de medovik: cu lapte condensat, cu cremă de unt sau cu cremă de lapte.

”Este un tort care întotdeauna are succes la orice masă festivă, se topește în gură, o combinație perfectă – aluatul aromat de miere și crema de smântână, daca mai adăugați niște nuci și prune uscate… nu rămâne nimic din tort, pentru a 2-a zi”, spune Lena, o specialistă în produse de cofetărie.

Ingrediente necesare și modul de preparare, în cele ce urmează. Sigur, acum, cel mai simplu și mai la îndemână este să vedem video-ul care ne arată pas cu pas cum se prepară și se finalizează acest desert gustos, cu efect răcoritor, mai ales acum în sezonul cald.

Necesarul pentru foile cu miere

  • 200 g zahăr alb
  • 130 g miere polifloră
  • 180 g unt
  • 150 g ouă
  • 6 g bicarbonat de sodiu
  • 500 g făină albă 
  • 3 g sare

Și pentru crema de smântână

  • 550 g Cremă de smântână 
  • 400 g smântână pentru frișcă
  • 250 g zahăr pudră
  • 10 g  vanilie

Foi cu miere

  • Puneți zahărul, mierea și untul într-un vas – baie de aburi. Încălziți până când untul se topește complet și compoziția devine fierbinte
  • Adăugați, treptat, ouăle, apoi continuați să țineți compoziția la foc mic, până obtineți un amestec ușor îngroșat
  • Luați de pe foc și adăugați imediat bicarbonatul de sodiu, omogenizând bine amestecul
  • Amestecați făina cu sarea. Incorporați în compoziție și mierea, treptat, formând un aluat destul de moale și lipicios
  • Puneți într-o folie aluatul și îl așezați în frigider, pentru minimum 6 ore (unii recomandă chiar toată noaptea)
  • Apoi, presărați făină pe suprafața de lucru, utilizând bucați de hârtie de copt, individuale
  • Luați bucăți de aluat (80-100 g fiecare) și rulați-le într-o foaie subțire de 1mm grosime
  • Decupați discuri de 18 cm diametru
  • Așezati fiecare foaie de copt pe o tavă și coaceți la 180 grade C pentru 8-10 minute sau până devin aurii și uscate
  • Păstrați în folie, într-un loc uscat și racoros până la utilizare.

Crema de smântână

  • Combinați smântana cu smântană pentru frișcă și zahărul pudră, într-un bol
  • Bateți compoziția ”spumă”, până obțineți o cremă fină și fermă, adăugând vanilie, după gust
  • Umpleți foile cu 80 g cremă între fiecare foaie. Realizați montajul tortului într-un inel de tort de 18cm diametru, tapetat cu folie de acetat. Sunt de ajuns 15 foi, pentru a monta tortul. Restul care rămâne poate fi folosit la decorare
  • Puneți în folie tortul si îl așezați în frigider peste noapte.
  • Pentru a îmbrăca tortul, realizați o cremă din 120 g smântână și 30 g zahăr pudră. Omogenizați cele două ingrediente, apoi îmbrăcați tortul complet, cu această cremă astfel obținută
  • Marunțiți foile rămase, amestecându-le cu miere. Folosiți firimiturile pentru a îmbraca tortul uniform
  • Decorați după propria dorință.

Foto: Bobul Verde /Video: youtube