Diverse

Tragedia din Canada. Poveștile înfiorătoare ale oamenilor atacați violent și imprevizibil de mâini criminale

Tragedia din Canada. Poveștile înfiorătoare ale oamenilor atacați violent și imprevizibil de mâini criminale

Statul canadian a decretat stare de urgență până pe 30 septembrie 2022, pentru a proteja populația, mai ales prin faptul că investigațiile continuă în atacul inopinant și violent care a avut loc în weekend, când zece persoane au murit și alți 18 oameni au fost răniți. După ce a fost capturat și al doilea criminal, nu s-a anunțat oficial dacă starea de urgență a fost ridicată sau nu.

Tragedia din Canada. Poveștile înfiorătoare ale oamenilor atacați violent și imprevizibil de mâini criminale

Tragedia canadiană a avut loc în rezervația Cree Nation, într-o rezervație indigenă rurală și ”somnoroasă” (cum s-au exprimat oficialitățile) din Saskatchewan.

Criminalii s-au dovedit a fi doi frați, Damien Sanderson, în vârstă de 31 de ani și Myles Sanderson, 30 de ani.

Unul a fost găsit mort, la scurt timp după declararea incidentului, cel de-al doilea a fost găsit în viață, după o vânătoare intensivă a poliției care s-a întins timp de aproape două zile. Din motive necunoscute, dar care sunt investigate în prezent, cel de-al doilea criminal a ajuns la spital, unde a și murit, după cum au anunțat oficialitățile canadiene.

Comisarul adjunct Blackmore din a declarat că moartea domnului Sanderson face ca motivul care a stat la baza atacului să rămână un mister. „Motivația sa poate în acest moment, și pentru totdeauna, să fie cunoscută doar de Myles”, a spus ea.

Vestea arestării și apoi a morții acestuia a venit în aceeași zi în care autoritățile au făcut publice numele victimelor ucise duminică.

Pe lista morților se află Earl Burns, în vârstă de 66 de ani, un șofer de autobuz școlar într-o comunitate indigenă care, rănit în urma înjunghierii, a reușit să urce în autobuzul său și să se îndrepte spre un sat pentru a cere ajutor. El a murit pe drum, iar autobuzul a ieșit de pe un drum cu pietriș. Era acolo miercuri, încă așezat într-un șanț, cu o mașină de poliție lângă el, acoperit de praful de pe șosea.

Burns a fost doar unul dintre cei șase membri ai unei familii extinse uciși în atacurile cu cuțitul de duminică.

Domnul Burns

Miercuri, pe lângă publicarea numelor celor morți, autoritățile au detaliat starea celor 18 persoane care au fost rănite, printre care și soția lui Burns, Joyce.

Zece dintre acestea rămân în spital, dintre care trei în stare critică, potrivit Autorității de Sănătate din Saskatchewan. Toate victimele, cu excepția uneia, locuiau în James Smith Cree Nation.

Nu a fost prima confruntare a domnului și doamnei Burns cu Myles Sanderson, unul dintre criminali.

În ianuarie 2015, potrivit înregistrărilor de la tribunal, potrivit New York Times, domnul Sanderson a fost acuzat de tentativă de omor, după ce poliția a declarat că și-a înjunghiat în mod repetat socrul cu un cuțit și și-a rănit soacra. Înregistrările nu oferă un motiv pentru agresiune.

Șase dintre cei uciși duminică erau membri ai familiei Burns. Unii dintre ei aveau 20 de ani, la începutul vieții lor adulte. Alții erau mai în vârstă, bucurându-se de pensie. Printre ei se afla Gloria Burns, în vârstă de 61 de ani, care consilia persoane care se confruntau cu dependența de droguri, alcool și jocuri de noroc și care a crescut cinci copii adoptați ca mamă singură.

Gloria Burns, de 61 de ani

Un alt membru al comunității, Darryl, a declarat că sora sa a fost ucisă în timp ce încerca să ajute alte două victime ale atacului, Bonnie Burns și fiul ei, Gregory.

Bonnie

Bonnie Burns a fost înjunghiată de două ori și a murit în fața casei sale duminică dimineața, alături de Gregory, care a fost înjunghiat primul, a declarat fratele ei vitreg, Mark Arcand, șeful Consiliului Tribal Saskatoon.

„Își proteja fiul, îi proteja pe acești trei băieței – de aceea este o eroină”, a declarat miercuri domnul Arcand la o conferință de presă, cu vocea care i se frângea pe alocuri. „Ea este o adevărată matriarhă a modului de viață al Primei Națiuni”.

Bonnie Burns a lucrat la școala locală și a fost un părinte adoptiv pentru doi copii, pe lângă faptul că a crescut patru copii ai ei, a spus dl Arcand. Gregory Burns, cunoscut în comunitate sub numele de „Jonesy”, era tatăl a doi copii și aștepta un al treilea, a spus omjul care cunoaște îndeaproape comunitatea, dar și tragedie ei.

Poveștile nu se opresc doar aici, ele sunt redate pe larg în New York Times. Mulți locuitori ai națiunii James Smith Cree au fugit în comunitățile din apropiere pe măsură ce vânătoarea suspecților se prelungea, a declarat o locuitoare, doamna Peters. Dar acum se pot întoarce acasă, a mai precizat ea, completând: „Va dura mult timp, dar putem începe să ne vindecăm acum”.

Foto: evz/ New York Times