Actual Politică

Traian Băsescu apelează la o cale extraordinară de atac: cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Traian Băsescu apelează la o cale extraordinară de atac: cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Fostul președinte Traian Băsescu cere revizuirea sentinței de colaborator al fostei Securități. În urma decizii, şeful statului şi-a pierdut beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

Traian Băsescu apelează la o cale extraordinară de atac: cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității

Curtea de Apel București a programat primul termen în octombrie, informează Mediafax.

ICCJ a stabilit, pe 23 martie, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, decizia fiind definitivă.

În urma acestei decizii, Băsescu şi-a pierdut beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte.

În 2019, Curtea de Apel Bucureşti a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că Traian Băsescu a colaborat al Securităţii.

În iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă – Secţia de contencios administrativ, după ce fostul președinte al României a formulat recurs.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia primei instanțe. Sentința a fost pronunțată anul acesta, la 23 martie.

Decizia instanței a venit după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Cum Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii, RA-APPS l-a notificat că are la dispoziţie 60 de zile să părăsească vila de protocol, iar pe 28 martie, SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.

Cu ambele instituţii, fostul şef al statului se află în proces.