Actual Politică

Trei scenarii privind aderarea României la spaţiul Schengen. Victor Negrescu: „Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină”

Trei scenarii privind aderarea României la spaţiul Schengen. Victor Negrescu: „Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină”

Cu cât se apropie luna decembrie, cu atât se agită şi mai mult apele privind aderarea României la spaţiul Schengen. În ciuda opoziției pe care o arată față de România în privința aderării la spațiul Schangen, sunt șanse ca Olanda să își dea votul la Consiliul JAI, eveniment care va avea loc la începutul lunii decembrie și care este hotărâtor pentru țara noastră, susține europarlamentarul Victor Negrescu.

Trei scenarii privind aderarea României la spaţiul Schengen. Victor Negrescu: „Sunt șanse tot mai mari ca Olanda să susțină”

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu spune că în acest moment, la Bruxelles, sunt luate în discuție trei scenarii care privesc aderarea României la Schengen. Cel mai pesimist ar fi acela în care România ar fi „decupată” de Bulgaria și, din nou, amânată.

Scenariul 1 – Votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 – 9 decembrie

„În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziţie clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiţionalităţi, susţinute poate şi de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spaţiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abţinerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abţinerea ca o înfrângere pe care nu şi-o permit în contextul actual”, arată eurodeputatul într-o postare pe Facebook.

Scenariul 2  – Votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară

Sesiunea extraordinară ar putea avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aştepta concluziile ultimului raport MCV şi avizul Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei.

“În acest caz, intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen este în continuare condiţionată de criterii cu care nu au nicio legătură dispoziţiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, declară europarlamentarul”.

Scenariul 3 – Intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor

“Acest lucru ar însemna după finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Ţărilor de Jos din martie 2023. Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an”, conchide Negrescu în postarea sa.

Evident aceste scenarii de lucru pot suferi modificări în funcţie de evoluţiile politice şi electorale din Olanda.

“De aceea, în ultimele săptămâni am intensificat contactele cu parlamentari şi decidenţi olandezi, cu scopul de a-i convinge să susţină România şi, eventual, să iniţieze o nouă rezoluţie în Parlamentul olandez pentru sprijinirea ţării noastre. Reiterez apelul meu la unitate şi responsabilitate către toate forţele politice din România în vederea atingerii acestui obiectiv important pentru ţara noastră şi le invit să se implice mai mult în acest sens, pentru că non-combatul aduce deservicii României”, subliniază Victor Negrescu.

La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu spune că România face eforturi uriaşe pentru a convinge Olanda cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

„Cred că Olanda nu a luat încă o decizie”, a spus Aurescu în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24,  adăugând că „e încă spațiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice”.

Întrebat dacă Olanda trage de timp pentru ca premierul Rutte are alegeri, Bogdan Aurescu a spus că alegerile regionale din primăvara anului viitor contează pentru Senatul olandez.

„Sunt teme care se discută acolo, e context preelectoral, tema aderării la Spațiul Schengen nu a fost până acum o tema de dezbatere publică, dar e sensibilitate pentru tema migrației și pentru procese de extindere care sunt mult prea grăbite. Nu cred că în momentul ăsta vorbim de o tragere de timp în sensul blocării României”.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu crede că Olanda nu a luat încă o decizie, „e încă spațiu pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice”.