Actual Social

Trei surori rome au ales școala în locul căsătoriei. Acum vor să se lanseze în afaceri cu haine

Trei surori rome au ales școala în locul căsătoriei. Acum vor să se lanseze în afaceri cu haine
PRO TV

Surorile Isabela, Lorena și Irina Stănescu sunt mândria comunității rome din Piatra Neamț. Cele trei fete vor să-și deschidă un atelier de modă și și-au prezentat ideea la „Imperiul Leilor”.

Surorile Stănescu i-au impresionat pe jurații de la „Imperiul Leilor” cu ideea lor de afacere, în special pe Cristina Bâtlan, care a decis să le ajute. Managerul firmei de încălțăminte „Musette” le-a promis că, dacă prima lor colecție de 500 de ținute se va vinde în online, toți ”leii” vor investi cei 100.000 de euro solicitați pentru 30% din business-ul lor.

Isabela a intrat prima la Conservator

Fetele au o poveste de viață demnă de laude. Au vrut să-și depășească condiția de soții și mame, astfel că și-au îndreptat atenția spre școală. Toate sunt studente, iar una dintre ele a intrat prima la facultate.

Isabela este în prezent studentă la Conservator, în București, unde a fost admisă prima la Secția Canto. De altfel, ea a ieșit și șefă de promoție la  Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț. Se ocupă de marketing și PR în cadrul afacerii care a urmează a fi lansată. Mai nou, a devenit și membră a Corului Regal.

Lorena este managerul viitoarei afaceri, iar Irina este designerul. Aceasta din urmă este cea care a creat deja 150 de ținute. Scopul celor trei surori este să deschidă un magazine de unde să poată cumpăra lumea haine cu specific tradițional țigănesc, după cum au spus ele în fața antreprenorilor.

Cine le-a susținut tot timpul

Cel care le-a susținut de la bun început în tot ceea ce au vrut să facă este chiar tatăl lor, Marcel Stănescu. El le-a permis fetelor să se îmbrace cum doresc, să renunțe la ideile moștenite din generație în gernerație. De altfel, chiar el preferă să poarte o ținută obișnuită, decât cea tradițională.

„Tăticul nostru este un avangardist. Asculta ABBA, Michael Jackson și Bonnie M, muzică pe care nu prea o ascultai în comunitate. El a avut curajul să închidă gura tuturor celor care au încercat să ne judece (…) Femeile poartă baticul, care e un semn al căsătoriei, cam cum e verigheta la români, iar la bărbați e pălăria. Și el a refuzat să o mai poarte. A fost primul care a introdus blugii, geaca de piele în comunitate, în condițiile în care romii noștri se îmbrăcau în tradiționalul costum de obicei larg, ca pe vremea bunicilor. De la el avem dozele «rebele» din ceea ce suntem (…)”, a spus Isabela pentru Libertatea.

Lorena a mai adăugat despre tatăl ei că le-a învățat un lucru unic: „Ce avem în minte nu ne poate lua nimeni niciodată”.

Nu toți romii aprobă stilul de viață al fetelor

Familia Stănescu a primit mesaje de susținere din toată țară, însă nu toți romii sunt de acord cu stilul de viață adoptat și îi critică pe părinții surorilor pentru alegerea făcută.

„Mama a primit foarte multe critici, chiar și la ora actuală. Mulți au întrebat-o: ce-ai făcut de ai trimis fata la facultate, să nu mai ai pic de control asupra ei? Ar fi trebuit să fie măritată până acum”, a povestit și Lorena.