Lifestyle

Tu strângi bani pentru zilele negre? Iată sfaturile experților

Bani Sursa foto MediaFLUX.ro
Sursa foto MediaFLUX.ro

În loc să își țină banii într-un depozit bancar, românii sunt obișnuiți să pună banii deoparte „la saltea”. Această practică poate fi utilă în caz de urgență. Chiar dacă mulți guru financiari au declarat că depozitarea banilor acasă nu este cea mai bună opțiune, această practică s-a perpetuat din generație în generație și este foarte folosită și în prezent.

Experții financiari avertizează că păstrarea banilor „de zile negre” în casă nu este o practică prea bună. Acest lucru se datorează în principal pericolului pe care îl implică stocarea fondurilor acasă, în special în cazul unei spargeri sau al unui furt, care ne-ar putea lăsa fără banii pe care i-am economisit luni de zile.

De ce este indicat să economisești bani în fiecare lună pentru un fond de urgență

Cu toate acestea, este important să păstrăm o anumită sumă de bani la îndemână, denumită „fond de urgență”, care ar trebui să fie egală cu șase salarii.

„Este bine să punem bani deoparte regulat, în fiecare lună, pentru obiectivele noastre, adică să ne plătim pe noi înșine. În momentul în care ne-a intrat salariul, în secunda doi dacă se poate să facem o plată automată într-un cont, pentru obiectivul nostru personal. În primul rând, trebuie să strângem pentru un fond de siguranță. E bine să ai 3-6 salarii dacă se poate, să intri în ei în momentul în care se întâmplă ceva neprevăzut. De asemenea, este bine să avem şi bani la bancă, tot în caz de situații neprevăzute, însă în această situaţie, e indicat să fie mai mulți bani” potrivit Irinei Chițu, analist financiar.

Ce putem face pentru a păstra banii mai în siguranță?

Depunerea banilor într-un cont pe care nu îl folosiți frecvent este una dintre cele mai sigure metode de a-i păstra fără a fi tentați să îi folosiți, potrivit consultantului financiar.

Ea spune că cea mai bună metodă de acțiune este să facem un transfer direct în acel cont imediat ce primim salariul, astfel încât să nu avem acces la acești bani și să ne constituim o rezervă de urgență pentru situații neprevăzute.  Potrivit Antena 3, ar fi o idee foarte bună și să plasăm acești bani într-un depozit la termen.

„Da, pe comparatorul bancar finzoom.ro, noi comparăm în timp real toate dobânzile de la depozitele la toate băncile şi calculăm şi o dobândă anuală efectivă. Ce înseamnă dobânda anuală efectivă (DAE)? Dobânda, din care se scade taxa care se dă către stat, de 10% din câştigul pe dobânda, şi comisioanele bancare, pentru că pentru fiecare depozit trebuie să deschizi un cont curent, cont are care comisioane lunare, care pot să ajungă şi la 25 de lei pe lună. De asemenea, ce mai includem în acest DAE, un comision de retragere numerar la scadenţa depozitului, la ghişeul băncii, tocmai pentru a atrage atenţia că te costă mult mai mult să scoţi banii de la ghişeul băncii, versus a transfera într-un alt cont aceşti bani şi a-i scoate, să zicem, de pe cardul de salariu, unde nu ai comisioane. De exemplu, în momentul acesta am făcut noi o comparaţie de 1.000 de lei pe 12 luni, poţi să câştigi maximum 34.2 lei”, spune Irina Chițu.