Actual Politică

TVA zero la alimentele de bază, după modelul Ungariei. Ce spune ministrul Agriculturii

TVA zero la alimentele de bază, după modelul Ungariei. Ce spune ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat, joi, că va susţine adoptarea TVA zero la alimentele de bază, în cazul în care o astfel de hotărâre va fi luată la nivel guvernamental.

TVA zero la alimentele de bază pe modelul Ungariei. Ce spune ministrul Agriculturii

Adrian Chesnoiu a fost întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, dacă România va adopta o iniţiativă privind TVA zero la alimentele de bază, aşa cum a făcut Ungaria.

“Noi în momentul de faţă avem TVA 9 la sută la alimentele de bază, avem TVA 5 la sută la alimentele ecologice. În momentul acesta credem că aceste măsuri sunt cu efect în piaţă. ca să spunem aşa, în nivelul de cumpărare pe care îl au cetăţenii noştri. Dacă se va lua o astfel de decizie la nivel guvernamental, cu siguranţă o voi susţine”, a explicat ministrul Agriculturii.

Parlamentarii de la Budapesta au discutat în ședința de luni, 13 iunie, o propunere de reducere la zero a TVA-ului pentru alimentele de bază, relatează portalul de știri agroinform.hu. Propunerea aparține partidului de extremă-dreapta Jobbik, cea mai mare formațiune de opoziție din Legislativul de la Budapesta.

Despre reducerea la zero a TVA la alimente s-a mai discutat şi în luna ianuarie 2022, măsură de care economiştii nu au fost convinşi că va avea efect.

La vremea respectivă, proiectul a fost în analiză la Ministerul Finanțelor Publice, pentru analize de impact.

Florin Cîțu, atunci președintele PNL, a declarat despre propunerea lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, că este una electorală și că ar trebui discutată mai întâi în coaliția de guvernare.

Ce impact ar avea măsura

„Acel prag de 0% este dificil de implementat tehnic, probabil că își vor da și ei seama”, e de părere economistul Dragoț Cabat. Acesta consideră că va exista o reducere, însă de doar 5%.

„La produsele de bază, a pune TVA zero înseamnă a reduce destul de mult veniturile bugetare. Totuși, veniturile din TVA, după cele pe muncă, sunt cea mai importantă sursă de venit, la competiție cu impozitul pe profit. Nu e chiar așa de simplu, mai ales că partea de alimente înseamnă o parte importantă”, a spus economistul Dragoș Cabat, pentru Europa Liberă.