Actual International

Ucraina a făcut rost de muniție: militarii au adunat muniția de artilerie abandonată de ruși în timpul recentelor retrageri

Ucraina a făcut rost de muniție: militarii au adunat muniția de artilerie abandonată de ruși în timpul recentelor retrageri

Muniția lăsată în urmă de trupele rusești care au fugit umple rezervele epuizate ale Ucrainei și alimentează contraofensiva acesteia, potrivit The Wall Street Journal.

Ucraina a făcut rost de muniție: militarii au adunat muniția de artilerie abandonată de ruși în timpul recentelor retrageri

În timpul retragerii grăbite a Rusiei din Harkov, de la începutul lunii septembrie, soldații au abandonat o mare cantitate de echipamente, inclusiv tancuri, alte vehicule blindate și obuziere.

De asemenea, aceștia au lăsat în urmă cantități uriașe de proiectile de artilerie de calibru sovietic, potrivit ziarului american.

„Rușii nu mai au avantajul puterii de foc”, a declarat pentru ziar un ofițer de artilerie anonim.

„Le-am distrus toate unitățile de artilerie înainte de a lansa ofensiva, iar apoi am început să avansăm atât de repede încât nici măcar nu au avut timp să alimenteze și să își încarce tancurile. Pur și simplu au fugit și au lăsat totul în urmă”.

Acest echipament se întoarce împotriva forțelor rusești pe măsură ce Ucraina avansează dincolo de orașul recent recucerit Lyman, din regiunea Donbas.

Recucerirea orașului Lyman oferă avantaje strategice, deoarece orașul a servit drept centru de aprovizionare și logistică pentru operațiunea Rusiei în regiune.

Înainte de aceste răsturnări de situație din Harkov și Donețk din această toamnă, Ucraina s-a străduit să egaleze Rusia în ceea ce privește puterea de foc propriu-zisă.

O mare parte din arsenalul militar al Ucrainei este format din echipamente rusești sau sovietice, ceea ce face dificilă refacerea stocurilor.

În martie, oficiali occidentali au raportat că trupele ucrainene din Mariupol se reaprovizionau furând muniție de la soldații ruși.

În iunie, Vitaly Kim, guvernatorul regiunii sudice Mykolaiv, a declarat: „nu mai avem muniție”, potrivit Voice of America.

Statele Unite și-au epuizat propriile rezerve din anumite tipuri de muniție în aprovizionarea Ucrainei, nivelurile de muniție de 155 mm devenind „neplăcut de scăzute”, după cum a declarat un oficial de apărare anonim pentru WSJ la sfârșitul lunii august.

Totuși, acest lucru a început să se schimbe de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei din septembrie. Pe măsură ce soldații săi au recucerit porțiuni imense de teritoriu în regiunea nord-estică Harkov, rușii au renunțat la arme și au abandonat tancurile.

Un soldat ucrainean, identificat doar ca „Birdie”, a declarat pentru Telegraph că în timpul acestui efort: „Au lăsat o cantitate uriașă de vehicule și muniție. Nu am putut să le transferăm sau să le evacuăm pe toate odată cu noi”.

„Cei mai mari furnizori de echipamente pentru armata ucraineană”

Contul de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării i-a ironizat pe ruși ca fiind „cei mai mari furnizori de echipamente pentru armata ucraineană” – o glumă care, potrivit unei estimări, este adevărată.

Oryx, un proiect care documentează și urmărește utilizarea și pierderile de echipamente militare, numără 442 de tancuri rusești capturate de ucraineni de-a lungul întregului război. Trei sute douăzeci de tancuri au fost furnizate Ucrainei din alte părți, potrivit WSJ.

Vehiculele de luptă blindate și vehiculele de luptă ale infanteriei capturate din Rusia sunt, de asemenea, mai numeroase decât donațiile străine, conform calculelor Oryx.