International

Ucraina a primit cea mai mare sumă acordată vreodată de SUA, drept ajutor militar pentru a acționa „de urgenţă în două direcţii” 

Ucraina a primit cea mai mare sumă acordată vreodată de SUA, drept ajutor militar pentru a acționa „de urgenţă în două direcţii” 
rttnews.com

Pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, Statele Unite ale Americii continuă să reafirme sprijinul de neclintit.

Ucraina, partener strategic cheie în regiune, a primit din Statele Unite ale Americii un ajutor militar de aproape 20 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă acordată vreodată de SUA.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, costurile totale s-ar ridica la aproape 50 de miliarde de dolari americani.

Ajutor umanitar direct, ajutor economic, asistență de securitate, toate pentru Ucraina

Antony Blinken, Secretarul de stat al Americii, a vorbit la București după încheierea Ministerialei NATO organizate în România, prezentând o parte din sumele date pentru ajutor umanitar, financiar și militar.

Astfel, potrivit lui Antony Blinken au fost acordați:

  • peste 19 miliarde de dolari pentru asistența de securitate
  •  aproximativ 15 miliarde de dolari pentru ajutor direct umanitar și economic.

De asemenea, oficialul Guvernului american a mai declarat că SUA și-au luat angajamentul să doneze peste 53 de milioane de dolari pentru echipamentul care să ajute la refacerea sistemelor de electricitate din Ucraina și repornirea lor, printre acestea numărându-se și transformatoare și generatoare.

„A fi alături de Ucraina înseamnă să acceptăm costuri grele, mai ales pentru aliaţii europeni. (…) Acţionăm de urgenţă în două direcţii – prima, să ne asigurăm că de o manieră coordonată ducem ajutor în Ucraina, cât de mult şi cât de repede putem, ca să reparăm, să înlocuim şi să reconstruim infrastructura de energie şi, în acelaşi timp, cealaltă faţă a monedei este să ne asigurăm că acea infrastructură este apărată cât de mult se poate, ca să nu intrăm într-un cerc, iar reparăm, iar înlocuim, rușii iar distrug şi o luăm de la capăt din nou”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Zeci de miliarde de dolari au plecat către Ucraina

Până în prezent, Ucraina a primit din partea Institutului Kiel pentru Economia Mondială, SUA, 48 de miliarde de euro, potrivit unui institut independent de cercetare economică din Germania. Iar, alături de încă 50 de țări, SUA au sporit asistența pentru Ucraina și au urgentat transporturile de arme pentru ca ucrainenii să se poată apăra.

Dotarea Ucrainei rămâne o prioritate absolută

Departamentul de Stat al SUA susține că dotarea Ucrainei cu echipament de apărare rămâne o prioritate absolută. Iar acest echipament de apărare constă în:

  •  lansatoare de rachete,
  • muniție antitanc,
  • rachete cu raza scurtă de acțiune,
  • drone letale pe parcursul întregii ierni.

Atât timp cât va fi nevoie pentru ca Ucraina să își apere suveranitatea și independența, angajamentele față de acest partener strategic cheie în regiune vor continua, citează stiri.tvr.ro.