International

Ucraina amenință că aruncă în aer „Podul lui Putin”. La rândul său, Moscova ameninţă că va bombarda Kievul

Ucraina amenință că aruncă în aer „Podul lui Putin”. La rândul său, Moscova ameninţă că va bombarda Kievul
foto: wikipedia

Ucraina a lăsat impresia joi că ameninţă să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu peninsula Crimeea, prin publicarea unor detalii ale acestei construcţii, transmite vineri dpa, citat de Agerpres.

Ucraina amenință că aruncă în aer „Podul lui Putin”. La rândul său, Moscova ameninţă că va bombarda Kievul

Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat detalii despre construcţia podului despre care susţin că sunt informaţii oficiale ruseşti, deşi nu a fost imediat posibil să se stabilească autenticitatea documentului de aproape 300 de pagini. Acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko a declarat că podul va fi „ţinta numărul unu” dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei.

Din 2018, acest pod, cu o lungime de 18 de kilometri, leagă peninsula Crimeea de partea continentală a Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a asigura securitatea Crimeei. Kremlinul este conştient de ultimele ameninţări ale Kievului de a lua drept ţintă podul, a adăugat Peskov

Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ameninţarea generalului ucrainean Marcenko contravine promisiunilor făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski partenerilor occidentali de a nu folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus.

Kievul continuă însă să se raporteze la Crimeea ocupată ca la un teritoriu ce aparţine Ucrainei

Podul Crimeea traversează strâmtoarea Kerci, care separă Marea Azov şi Marea Neagră. Leagă peninsula Taman, din sudul Rusiei, de peninsula Kerci din Crimeea. Podul, care trece peste Insula Tuzla, are o înălţime de 35 de metri la nivelul arcadei sale centrale.

Lansat în februarie 2016, acest şantier uriaş a fost încredinţat de către statul rus societăţii miliardarului Arkadi Rotenberg, partenerul de judo al preşedintelui Vladimir Putin.

Presa rusă scria că podul Crimeea este cel mai scump pod din lume. Costul total al construcţiei, potrivit cifrelor oficiale, a fost evaluat inițial la aproximativ 227,922 miliarde de ruble (circa 3,7 miliarde de dolari). Cu toate acestea, de la începutul lucrărilor și până la finalizare, această sumă a crescut constant.

La un  moment dat, când podul era aproape de finalizare, Putin a vizitat șantierul și a subliniat că ultimul ţar rus, Nicolae al II-lea, plănuia şi el să construiască un pod care să lege Peninsula Crimeea de Rusia. „Însă Primul Război Mondial nu i-a dat ocazia”, a amintit el. În al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a avut aceeaşi ambiţie, însă bombardamente au pus capăt lucrărilor.  „Iar voi, voi aţi reuşit. Este genial”, le-a spus el muncitorilor. „Este impresionant, bineînţeles. Podul nu este doar o construcţie unică pentru ţara noastră, eu cred că nu are pereche în lume”, a mai spus Putin.