Actual International

Ucraina e pregătită să-și negocieze pacea. Primele discuții au loc în această dată

Ucraina e pregătită să-și negocieze pacea. Primele discuții au loc în această dată
EVZ

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că guvernul de la Kiev este deschis la organizarea unui summit pentru a discuta despre pace în februarie.

Ucraina este deschisă la un summit al negocierilor de pace în februarie, afirmă ministrul de externe, Dmytro Kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni, 26 decembrie 2022, că guvernul său este deschis la organizarea unui summit pentru a discuta despre discuțiile de pace.

În timpul unui interviu care a avut loc la Ministerul de Externe al Ucrainei, oficialul ucrainean a declarat pentru The Associated Press că acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de sfârșitul lunii februarie 2023, dar că nu anticipează participarea Rusiei.

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, va acționa ca mediator, a adăugat el. Kuleba a insistat însă că, înainte ca Kievul să discute direct cu Moscova, Rusia trebuie să se confrunte mai întâi cu un tribunal pentru crime de război. „Nu pot fi invitați la acest pas decât în acest mod,” a subliniat Kuleba.

„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări. Este vorba cu adevărat despre a aduce pe toată lumea la bord,” a declarat ministrul pentru AP. El a subliniat că țara sa va face orice este necesar pentru a câștiga războiul cu Rusia.

„Fiecare război se termină într-un mod diplomatic. Fiecare război se termină ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a subliniat el.

Referindu-se la Guterres, el a spus: „El s-a dovedit a fi un mediator eficient și un negociator eficient și, cel mai important, un om de principiu și integru. Așadar, am saluta participarea sa activă.” Întrebat despre acest lucru, biroul purtătorului de cuvânt al ONU a refuzat să comenteze. Liderii din Arabia Saudită și Turcia s-au oferit și ei, recent, să acționeze ca intermediari în orice negocieri de pace.

Ce spune Kremlinul

O declarație de săptămâna trecută a lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a insistat asupra faptului că, fără a lua în considerare „realitățile de astăzi care nu pot fi ignorate,” discuțiile de pace nu ar putea avea succes. El se referea la o cerere anterioară a Moscovei ca Kievul să recunoască Crimeea și alte teritorii ca fiind rusești.

În noiembrie, președintele Zelenskyy a luat cuvântul la summitul Grupului celor 20 de la Bali. În timpul discursului său, el a prezentat planul său de pace în zece puncte. Acesta includea un tribunal pentru criminalii de război, eliberarea de către Rusia a tuturor prizonierilor și restaurarea tuturor teritoriilor Ucrainei.

Cu doar câteva zile în urmă, Putin însuși a afirmat că Moscova este pregătită să negocieze, dar că de fapt Kievul este cel care nu are nicio dorință în acest sens. Kuleba a minimalizat însă acest lucru, insistând în schimb că: „Ei spun în mod regulat că sunt pregătiți pentru negocieri, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul.”