International

Ucraina, gazda Europei! Cum au fost întâmpinați lideri din Occident de Volodimir Zelensky

Ucraina, gazda Europei! Cum au fost întâmpinați lideri din Occident de Volodimir Zelensky
sursa foto reuters

Sirenele de raid aerian au răsunat vineri în întreaga Ucraină, în timp ce președintele Volodimir Zelensky a fost gazda liderilor Uniunii Europene pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și despre perspectivele Ucrainei de a adera la blocul european.

Șeful Comisiei executive a UE și președintele celor 27 de lideri naționali ai UE s-au deplasat la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul față de Ucraina, în contextul în care se apropie prima aniversare de un an a invaziei Rusiei.

„Nu va exista nicio slăbiciune în hotărârea noastră. De asemenea, vă vom sprijini la fiecare pas în călătoria voastră spre UE”, a scris vineri dimineață pe Twitter președintele UE, Charles Michel, sub o fotografie cu el însuși într-o piață centrală din Kiev.

Nu au existat rapoarte imediate privind noi atacuri cu rachete în urma avertismentului de raid aerian, o situație obișnuită în timpul lunilor de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, departe de câmpurile de luptă din est și sud. Zelensky solicită Uniunii Europene mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, deși noile sancțiuni pe care blocul le pregătește pentru această aniversare nu vor fi pe măsura cerințelor guvernului său.

Kievul a solicitat să adere la bloc la câteva zile după ce Rusia a invadat anul trecut. UE a îmbrățișat cererea, deși a respins apelurile Ucrainei pentru o cale rapidă de aderare, în timp ce țara se află în război. UE va sprijini Ucraina și poporul ucrainean împotriva războiului de agresiune în curs al Rusiei atât timp cât va fi nevoie”, se așteaptă ca liderii UE să spună într-o declarație comună, al cărei proiect a fost văzut în avans de Reuters.

Oficialii UE au enumerat multiple cerințe de aderare, de la stabilitate politică și economică la adoptarea diferitelor legi ale UE. Procesul este posibil să dureze ani de zile.

„Unii ar putea dori să speculeze cu privire la finalul jocului, dar simplul adevăr este că nu am ajuns încă acolo”, a declarat un oficial UE.

Centrul discuțiilor

În timp ce cădea zăpada, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat un program susținut de UE pentru a permite ucrainenilor să schimbe becurile vechi cu unele eficiente din punct de vedere energetic, pentru a reduce cererea pe o rețea electrică afectată de atacurile soldaților ruși. Șeful politicii externe, Josep Borrell, a vizitat un sit de deminare.

Aceștia au discutat, de asemenea, despre mai multe arme, bani și sprijin energetic, despre un acces mai bun al produselor ucrainene pe piața UE, despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Moscovei și despre eforturile de urmărire penală a crimelor de război rusești, scrie Reuters.

Începând de duminică, UE va interzice produsele petroliere rafinate rusești, iar vineri, trimișii UE de la Bruxelles au urmărit să ajungă la un acord privind plafonarea prețurilor globale ale carburanților ruși, pentru a limita capacitatea Moscovei de a finanța războiul. O plafonare similară a prețurilor la țiței a intrat în vigoare în decembrie.

Kremlinul a declarat că interdicția va dezechilibra piețele energetice globale, dar Moscova acționează pentru a-i atenua impactul. Ministerul de Finanțe a declarat că aproape își va tripla vânzările zilnice de valută străină la 8,9 miliarde de ruble pe zi în următoarea lună pentru a compensa veniturile mai mici din petrol și gaze.