International

Ucrainenii sunt sfătuiți să obțină cetățenia rusă pentru „a supraviețui”. „Guvernul va răspunde cu înţelegere”

Pasaport rusesc, sursa foto RFI România
sursa foto RFI România

Dmitro Lubinez, comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, a recomandat cetățenilor ucraineni care trăiesc în teritoriile ocupate să accepte pașapoarte rusești.

„Principalul lucru este supravieţuirea, Guvernul va răspunde cu înţelegere, pentru că naturalizările se fac sub presiune”, a spus Lubinez, potrivit presei ucrainene.

Lubinez s-a opus „categoric” criticii asupra cetățenilor care au dobândit cetățenia rusă pentru a supraviețui.

Vladimir Putin îi obligă pe ucraineni să îi ia cetățenie rusă

El a declarat că vor fi aduse acuzații împotriva persoanelor responsabile de procesul de naturalizare, care vor fi urmărite ca „colaboratori”. Comentariile sale urmează semnării unui decret de către președintele rus Vladimir Putin care declară că, începând cu 1 iulie 2024, locuitorii din teritoriul ucrainean pe care Kremlinul l-a confiscat legal în octombrie anul trecut vor fi considerați străini.

Orice ucrainean fără permis de ședere riscă să fie expulzat la fel ca un străin, potrivit agenției de presă DPA, preluată de Agerpres.

Potrivit Le Monde, citat de The Huffington Post, președintele rus Vladimir Putin a emis recent un decret prin care a ordonat expulzarea tuturor rezidenților de pe teritoriul ucrainean anexat care nu dețin cetățenia rusă.

Potrivit cotidianului francez, pașapoartele rusești trebuie să fie eliberate titularilor de pașapoarte ucrainene până la 1 iulie 2024; persoanele care refuză pașaportul vor fi considerate străini și pot fi expulzate. Proclamația specifică procedurile pentru ca locuitorii din zona Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie să obțină cetățenia rusă.

Anterior, era permis ca orice persoană care locuia în regiunile ocupate de Rusia Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson (anexate în septembrie 2022) și în Crimeea (o peninsulă a Ucrainei anexată de Rusia în 2014) să dețină un pașaport ucrainean.

Egal în fața legii…dacă ești rus

De exemplu, în regiunile separatiste ucrainene Lugansk și Donețk, unde aproape un milion de persoane au primit cetățenia rusă – începând din 2014 -, potrivit le Monde, citat de News.ro, distribuirea pașapoartelor rusești a început cu mult înainte de termenul limită de vară 2024, în unele cazuri de ani de zile. Din vara anului 2022, 130.000 și, respectiv, 96.000 de pașapoarte rusești au fost livrate în Zaporojie și Herson.

O altă secțiune a „ukazului” semnat de Putin prevede, fără a intra în mai multe detalii, că rușii care au o a doua naționalitate sau un permis de ședere în străinătate vor avea drepturile „limitate”. Potrivit unei alte secțiuni din documentul semnat de liderul de la Kremlin, cetățenii din „noile teritorii” pot fi „expulzați” „dacă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, dacă pledează pentru o schimbare violentă a ordinii constituționale, finanțează activități extremiste sau teroriste sau participă la demonstrații interzise”.

Constituția rusă specifică faptul că toți oamenii sunt egali în fața legii, „indiferent de modul în care au dobândit cetățenia rusă”, iar Le Monde susține că Putin a semnat această măsură sfidând această prevedere, potrivit ProTV.