International

„Bucătarul lui Putin” l-a concediat pe „Măcelarul din Mariupol”? Cu cine a fost înlocuit Mihail Mizințev

Măcelarul din Mariupol, sursa foto ProTV
sursa foto ProTV

Generalul Alexei Kuzmenkov, care îi succede generalului Mihail Mizințev în funcția de șef al logisticii militare, a fost numit duminică, 30 aprilie, de armata rusă, potrivit AFP. Kievul susține că și-a încheiat pregătirile pentru o contraofensivă.

„Generalul Alexei Kuzmenkov a fost numit viceministru rus al Apărării, responsabil cu aprovizionarea materială și tehnică a forțelor armate ruse”, se arată într-un comunicat al armatei.

Potrivit comunicatului de presă, Kuzmenkov a ocupat funcția de director adjunct al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) din 2019. Astfel, Mihail Mizințev care a fost numit în această funcție abia în septembrie anul trecut, este înlocuit de Alexei Kuzmenkov.

Cine este Alexei Kuzmenkov

Sancțiunile occidentale îl vizează pe Mihail Mizințev  un fost șef al Centrului de control al apărării naționale, care a fost numit de presa occidentală „Măcelarul din Mariupol”, pentru rolul său în asediul orașului portuar Mariupol din sud-estul Ucrainei, decimat de bombe.

Cu toate acestea, demiterea sa nu a fost anunțată oficial de armata rusă sau de mass-media.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, lansată în februarie 2022, logistica rusă a eșuat frecvent. În special, decizia președintelui Vladimir Putin de a mobiliza câteva sute de mii de soldați în septembrie anul trecut, în încercarea de a stopa eșecurile armatei ruse în fața forțelor ucrainene și a armelor furnizate de Occident, a pus la încercare.

Vestea că generalul-colonel rus Mihail Mizințev a fost demis din funcția pe care o deținea la Ministerul rus al Apărării a fost primită cu ironie de către armata ucraineană vineri după-amiază.

„General-colonelul Mizințev a fost concediat ca ministru adjunct al apărării pentru logistică. El nu este doar un hoț maestru, ci un ucigaș priceput a zeci de mii de locuitori ai Mariupolului. Viitorul său ca inculpat la tribunal și criminal de război condamnat îi va sta perfect”, a notat într-o postare pe Twitter Ministerul Apărării de la Kiev.

„Măcelarul”, concediat de „Bucătar”?

Comentariile comandamentului de la Moscova vin după ce Reuters a relatat anterior, pe baza unor surse rusești de încredere, că Mizințev  a fost concediat din funcția de ministru adjunct al apărării responsabil cu logistica și aprovizionarea, funcție în care fusese numit în septembrie.

Marți, 25 aprilie, au anunțat demisia sa din funcție RBC, cel mai mare canal financiar din Rusia, și Alexandr Sladkov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai țării. Cu toate acestea, nici Sladkov și nici RBC nu au oferit o explicație pentru demiterea generalului.

O explicație pentru demiterea sa este că Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, s-a plâns de probleme legate de livrarea de muniție către batalioanele sale.

Șeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au fost acuzați de înaltă trădare de către Prigozhin, care a lăsat să se înțeleagă că și el ar fi vinovat de acest lucru. Cu toate acestea, Mizishiev era persoana responsabilă cu planificarea aprovizionării forțelor armate ruse din punct de vedere ierarhic, potrivit HotNews.