International

Uleiul de măsline, la prețuri record. Care este cauza

Uleiul de măsline, la prețuri record. Care este cauza
sursa foto BZI

Uleiul de măsline a atins un nivel record din punct de vedere al prețurilor. Tarifele în creștere ale uleiului de măsline se dovedesc a fi o problemă. Lucru care crește infracționalitatea în regiunea mediteraneană. În Grecia, Spania și Italia, jafurile din depozite, fraudele contabile și contrafacerea uleiului de măsline sunt tot mai frecvente.

Bandele folosesc din ce în ce mai des drujbe pentru a tăia măslinii din livezile abandonate. Unele dintre ele vechi de peste un secol. Fermierii sunt forțați de acest lucru să recolteze mai devreme. Și să accepte producții mai slabe în încercarea de a preveni daunele pe termen lung. Astfel, producția redusă a dus la creșterea costurilor pentru uleiul de măsline.

Efectele schimbărilor climatice și costurile ridicate de producție reprezintă deja o problemă pentru cultivatori. O secetă de doi ani în sudul Spaniei a dus la o scădere bruscă a producției mondiale de ulei de măsline. Care se așteaptă să fie de 2,5 milioane de tone în acest an, conform Pro Tv .