Info Actual

Info Actual > Politică > Ultimă oră. Miniștrii chemați de urgență la audieri. Vezi despre ce este vorba
Politică

Ultimă oră. Miniștrii chemați de urgență la audieri. Vezi despre ce este vorba

Ultimă oră. Miniștrii muncii, Violeta Alexandru, și de externe, Bogdan Aurescu, sunt audiați la această oră, la Senat, în comisiile de specialitate pe tema măsurilor luate pentru muncitorii români care au plecat la muncă în străinătate în această perioadă.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, declara în fața senatorilor că foarte mulți din românii care pleacă la muncă în străinătate nu au contracte cu firme specializate în plasarea forței de muncă, ci preferă contractele directe cu firmele din țările respective. Violeta Alexandru a explicat că 30.000 de cetățeni au plecat în această perioadă la muncă cu trenul sau avionul și 4.000 cu mașinile personale. Aceasta a menționat că numărul de sesizări primite la ambasade și consulate este foarte mic și, în consecință, nu se confirmă în cifre situația îngrijorătoare prezentată în mass-media.

Ministrul muncii a mai declarat că ține săptămânal legătura cu Ministerul Muncii din Germania, iar când restricțiile de circulație vor fi ridicate se va deplasa acolo. La rândul său, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a explicat că ministerul s-a autosesizat pentru a verifica şi soluţiona anumite aspecte legate de muncitorii sezonieri.

MAE a intensificat informările către lucrătorii din străinătate, a mai spus Bogdan Aurescu, care a precizat că la nivelul MAE au fost analizate 14 cazuri, multe dintre ele din autosesizăr: 13 în Germania și unul în Olanda. Răspunzând unei întrebări a președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, legată de posibila existență a unui contract între România și Germania pe tema muncitorilor sezonieri, Bogdan Aurescu a spus că nu a existat niciun acord între cele două țări pe această temă, potrivit RRA.