International

Un avion de marfă DHL s-a rupt în două la aterizarea pe pistă, în Costa Rica

Un avion de marfă DHL s-a rupt în două la aterizarea pe pistă, în Costa Rica
Foto: Sky News

Imagini terifiante pe un aeroport din Costa Rica. Sub ochii personalului și ai unor călători un avion de mari dimensiuni s-a rupt pur și simplu în două după ce a aterizat.

Aeronava Boeing 757-200 zbura de la San Jose (Costa Rica) la Guatemala City, dar pilotul a cerut permisiunea de a se întoarce după 35 de mile, când a fost detectată o defecțiune a sistemului hidraulic, a informat aseară Sky News.

Incidentul s-a petrecut joi, la ora locală 10.00, pe Aeroportul Internațional Juan Santamaria, la periferia capitalei San Jose.

Martorii au văzut când coada avionului s-a detașat și o aripă a fost ruptă.

Pilotul și un copilot reprezentau singurul echipaj de la bord. Și, din fericire, au scăpat nevătămați din incident. Unul dintre ei a fost supus unui control medical ca măsură de precauție, a comunicat DHL.

Directorul Departamentului de Pompieri din Costa Rica, Hector Chaves, a declarat: „Unitățile s-au mobilizat pentru a-i scoate pe pilot și copilot.

Apoi au aplicat spumă pentru a preveni o vărsare de combustibil și acum lucrează la un dig de pământ pentru a evita ca orice combustibil să ajungă la sistemul de drenaj.”

Aeroportul a fost închis timp de câteva ore după incident

Aeroportul a fost închis în urma incidentului, afectând aproximativ 8.500 de pasageri și 57 de zboruri comerciale și de marfă.

Unele avioane au fost deviate către Aeroportul Internațional Daniel Oduber din Liberia, la aproximativ 125 de mile nord-vest de San Jose.

Aeroportul s-a redeschis după câteva ore, a precizat sursa citată.

Imediat a fost deschisă o anchetă pentru a s afla cauza incidentului.

DHL și autoritățile aeroportuare au lucrat destul de mult împreună pentru a muta avionul, deși acesta nu afecta operațiunile aeroportuare, celălalte avioane având piste de aterizare disponibile.

Într-un comunicat, compania germană de logistică, care este o filială a grupului Deutsche Post DHL, a declarat: „Echipa de răspuns la incidente a DHL a fost activată și va fi efectuată o anchetă cu autoritățile relevante pentru a stabili ce s-a întâmplat”.

Aeroportul ar fi trebuit să rămână închis până la ora locală 18, ceea ce ar fi afectat trei zboruri de marfă și 32 de zboruri comerciale către și dinspre Statele Unite, America Centrală, Mexic, Canada și Europa, dar lucrurile s-au rezolvat mult mai repede și n-au fost create probleme în plus.