Actual Social

Un bărbat din Iași, căutat de polițiști pentru rănirea a doi câini. Gestul șocant a fost filmat

Un bărbat din Iași, căutat de polițiști pentru rănirea a doi câini. Gestul șocant a fost filmat
Arhivă

Un bărbat care a rănit intenționat doi câini este căutat de polițiștii ieșeni pentru a fi tras la răspundere. Suspectul a pulverizat spray iritant spre cele două patrupede care se aflau într-o curte, fără ca aceștia să-l atace.

Incidentul șocant s-a petrecut, recent, la Iași, iar oamenii legii au fost alertați de către proprietara patrupedelor pentru a-l găsi pe cel care a rănit câinii. Femeia a observat pe camerele de supraveghere cum bărbatul a pulverizat spray iritant către cățeii care lătrau dincolo de gardul curții.

Conform anchetatorilor, individul a trecut prin dreptul casei, pe bicicletă. A oprit în fața porții, moment în care animalele au început să-l latre, dar au rămas în curte, bărbatul nefiind nicio clipă în pericol de a fi atacat. Fără să stea pe gânduri, biciclistul a căutat câteva secunde prin buzunar,  a scos un spray iritant și a pulverizat conținutul spre cei doi câini.

În acest caz oamenii legii au deschis un dosar penal pentru rănirea intenționată a animalelor și îl caută pe suspect.

Pedepse aspre pentru cruzimi împotriva animalelor

Cruzimea împotriva animalelor este pedepsită aspru de lege. În luna mai 2022 au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai dure pentru cei care comit orice act de violenţă asupra acestora.

Astfel, la data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor, anunța la acea dată Poliția Română.

Cuantumul amenzilor a fost mărit

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, din mai 2022, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării mai multor fapte. Printre acestea se regăsesc și metodele care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului, cu referire la administrarea diferitelor substanțe.