Actual

Breaking: Un concurent a intrat în stop cardiac la maratonul din București. 4 echipaje medicale au intervenit la resuscitare

Un concurent a intrat în stop cardiac la maratonul din București. 4 echipaje medicale au intervenit la resuscitare
Bucharest Half Marathon 2022

În weekendul 7-8 mai are loc semimaratonul Bucharest Half Marathon 2022 și a avut startul ieri, la ora 8:45 dimineața.

Câștigătorii Maratonului sunt din Africa și România

La Semimaraton (21,097 km), proba Masculin, primii trei câștigători au fost din Africa: Mcungo Panuel (Kenya) cu 01.02.28, Million Hailu Kakisa (Etiopia) cu 01.02.47, Paul Tiongik (Kenya) 01.02.48. Pe locul 4 a ajuns Nicolae Alexandru Soare cu 01.03.27.

„A fost cel mai bun timp al meu din acest sezon și un antrenament mai intens pentru ceea ce urmează: Cupa Europei de 10.000 din Franța, Campionatul European de seniori și Campionatul Mondial de seniori. Pentru mine, sportivii din Africa sunt prieteni, colegi de antrenament, mă ajută să alerg mai tare.” spune Nicolae Alexandru Soare.

La Semimaraton (21,097 km), proba Feminin, primele trei câștigătoare sunt tot din Africa: Nahimana Cavaline (Burundi) cu 1.11.33, Gulume Teklee Arado (Etiopia) cu 1.11.36, Tegegn Addisalem Belay (Etiopia) cu 1.12.32. Ancuța Bobocel Lădaru (România) a ajuns pe locul 4 cu 1.13.39.

„Noi, românii, ne antrenăm diferit de africani, dar vrem aceleași rezultate. E imposibil! Ei au trei antrenamente pe zi, la 6.00, 11.00 și 17.00 și sunt antrenamente specifice pentru cursele de semifond / fond. Timpul meu se împarte între antrenamente și cei doi copii (cel mic având acum 2 ani). Îmi doresc să ajung în august la Campionatul European de 10.000 metri și provocarea cea mare este să ajung la a patra ediție a mea de Jocuri Olimpice – Paris 2024.” spune Ancuța Bobocel Lădaru.

Competiția dură, cu un traseu de circa 21 de kilometri, s-a soldat cu un incident dramatic. Un bărbat de naționalitate japoneză a intrat în stop cardiac. Pentru resuscitarea sa au intervenit mai multe echipaje medicale, iar starea lui este gravă.

La fața locului sunt prezente 9 echipe de voluntari pentru asistența medicală

Potivit biroului de comunicare al Ministerului Sănătății, concurentul în vârstă de 50 de ani a fost diagnosticat cu edem pulmonar.

„Serviciul de Ambulanta București Ilfov a intervenit pentru salvarea vieții unui participant la Semimaratonul București 2022.
La finalul cursei de 21 de km, imediat după ce a trecut linia de sosire, un bărbat de naționalitate japoneză de aproximativ 50 de ani a intrat în stop cardiorespirator. Echipajele SABIF care asigurau asistența medicală de urgenta la maraton au intervenit și l-au resuscitat, iar pacientul a fost diagnosticat cu edem pulmonar acut. Acesta a fost transportat imediat la cel mai apropiat spital de urgență din Capitală.
Ambulanta București Ilfov a participat la acest eveniment cu 4 echipaje de tip C cu medic și 4 echipaje de tip B2 cu asistent medical. In plus 9 echipe de sprijin formate din câte 2 voluntari asigură asistența medicală în cadrul maratonului care se desfășoară în acest week-end în București”, a transmis Ministerul Sănătății.

Maraton dedicat cauzelor umanitare

„În fiecare an, la Semimaratonul București, sute de alergători aleg să transforme experienţa lor de alergare într-una mai specială, alergând în numele unei cauze caritabile.

Multe organizații au încă provocări financiare din cauza impactului Covid-19 şi al războiului, așa că în 2022, în mod special, au mai multă nevoie de ajutorul tău în strângerea de fonduri, pentru a continua să ofere serviciile lor către comunitate”, se arată în comunicatul evenimentului. Pentru participare, organizatorii au perceput taxe cuprinse între 20 și 100 de euro de persoană.