International

Un discurs de-ale lui Hitler s-a auzit într-un tren din Austria! Mai reprezintă nazismul un pericol în 2023?

adolf hitler (sursă foto: descopera.ro)
sursă foto: descopera.ro

O anchetă a fost lansată după ce un discurs al lui Adolf Hitler a fost difuzat zilele acestea, în Austria, prin difuzoarele unui tren. Strigăte de „sieg heil” au fost auzite în timpul unei călătorii.

Reprezentanții companiei naționale austriece de transport feroviar au declarat că doi suspecți au fost deja depistați după ce pasagerii au raportat că au auzit discursul liderului de război al Germaniei naziste, însoțit de strigăte de „sieg heil” („Trăiască victoria”, tradus în limba română), în timpul unei călătorii cu trenul spre capitala țării, Viena.

Legi contra promovării nazismului

În Austria au fost adoptate legi împotriva promovării nazismului și a tuturor elementelor ce fac parte din această mișcare doctrinară, cum ar fi salutul specific, menționat mai sus, afișarea simbolurilor acestuia. Austriecii au luat această măsură chiar la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, iar legea încă este valabilă în țară.

Un studiu recent al Institutului pentru Cercetare Socială Empirică a constatat că nazismul este în creștere în această țară central-europeană, iar unul din trei cetățeni consideră că evreii exercită o „putere și o influență” din ce în ce mai mare în politică și în mass-media. Datele cercetării, care a ajuns să fie criticată de guvernul de la Viena, publicată în luna aprilie, susțin că mai multe crize sociale, inclusiv pandemia de COVID-19, inflația și războiul din Ucraina, au determinat o creștere a opiniilor radicale și a gândirii conspiraționiste.

Ce susțin reprezentanții companiei de transport

Într-o declarație de luni, 15 mai, reprezentanții Căilor Ferate Austriece au declarat că anunțurile au fost făcute prin interfonul trenului, iar Der Standard, o publicație din Germania, a raportat că au predat dovezile video poliției. David Stogmuller, un deputat austriac al Partidului Verzilor, se afla la bordul trenului și a înregistrat incidentul în format video.

Un purtător de cuvânt al companiei de transport a declarat ulterior că suspecții au avut acces la difuzor cu o cheie și apoi au folosit un telefon mobil pentru a reda înregistrările audio, însă nu se știe, momentan, cum suspecții ar fi avut acces la cheia respectivă.

Sunt evrei din nou în pericol?

Schlomo Hofmeister, un rabin din capitala austriacă care se afla la bordul trenului, a declarat că a auzit oamenii râzând când au răsunat apelurile. „Mi s-a părut deosebit de deranjant”, a scris acesta pe pagina sa de Twitter. „Nu a existat nicio explicație din partea companiei de transport”, mai adaugă Schlomo Hofmeister.

Aproape 60% dintre austrieci au fost martori la un limbaj sau comportament antisemit în ultimul an, potrivit unei cercetări efectuate de Institutul pentru Cercetare Socială Empirală. Austria a luptat alături de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a fost anexată de Hitler în 1938. Peste 60.000 de evrei austrieci au fost uciși de naziști și zeci de mii au fost alungați din casele lor.

Istoria mai puțin plăcută

Viena, capitala Austriei, este unul dintre marile centre istorice ale culturii evreiești din Europa. Guvernele succesive din Austria au încercat să reprime nazismul. În noiembrie, reprezentanții statului au declarat că vor consolida legile care interzic utilizarea diferitelor simboluri naziste, ca răspuns la antisemitismul în creștere. Poliția din Viena a fost aspru criticată în 2019 pentru că ar fi reacționat într-un ritm destul de lent la infracțiunile membrilor grupului „Europenii patrioți împotriva islamizării Occidentului”, cunoscută ca Pegida, care ar fi adresat salutul nazist la o demonstrație de stradă, scrie euronews.ro.