Actual Economic

Un fost ministru arată că măsurile din energie încalcă legislația europeană. Avocații de litigii vor avea de lucru în curând

Un fost ministru arată că măsurile din energie încalcă legislația europeană. Avocații de litigii vor avea de lucru în curând

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu consideră că măsurile din energie adoptate joi de Guvern fac rău sectorului și încalcă legislație europeană. El precizează că România s-a grăbit și trebuia în schimb să aștepte propunerile Comisiei Europene de reformare a pieței.

Răzvan Nicolescu: măsurile din energie încalcă legislația europeană. Avocații de litigii vor avea de lucru în următoarele luni

„Ca și analist care a văzut în presă măsurile adoptate astăzi pe energie, consider că România nu ar fi trebuit să ia nicio decizie înainte de a vedea propunerile Comisiei Europene de reformare a pieței, măsuri ce urmează să fie publicate săptămâna viitoare. Cred că ne-am grăbit și am greșit din nou“, a scris Nicolescu, pe Facebook.

El a afirmat, sub rezerva faptului că nu a văzut textul publicat al deciziilor de astăzi în Monitorul Oficial, că măsurile adoptate fac rău sectorului și nu bine.

„Orice idee de piață și de apartenență la Uniunea Energetică Europeană par suprimate sau suspendate. Multă legislație europeană este încălcată“, a spus el.

„Deși era un moment greu în care ar fi trebuit să fim uniți, solidari, europeni și pragmatici, anticipez că avocații de litigii vor avea, din păcate, mult de lucru în următoarele luni. Precizez că nu am avut nicio implicare în grupurile de lucru/formatele de consultare pe subiectul acestor măsuri, a conchis Nicolescu.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni numele lui Răzvan Nicolescu a fost vehiculat pentru şefia ANRE, lucru infirmat de către acesta.

„Nu am în plan să candidez la ceva, preocuparile mele de cariera fiind altele. ANRE are nevoie, în opinia mea, de o nouă generaţie de lideri, o generaţie tânără. Instituţia s-a deprofesionalizat şi politizat excesiv şi ilegal în ultimul timp. Acest lucru se vede în lipsa actuală de performanţă”, a spus Nicolescu, precizând că informaţia a fost o glumăa făcută de cineva dintr-un partid care a dorit să îi sperie pe mulţii doritori dintr-un alt partid care vor să fie şefi ai acestei institutii bine-plătite”.

Conform surselor Economedia, proiectul de ordonanță nu a fost trimis la Consiliul Economic și Social pentru aviz. Guvernul a explicat că nu a fost nevoie de avizul CES, pentru că a promovat doar modificări la o ordonanță deja avizată de CES.

Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, critică faptul că Guvernul a adoptat din nou fără consultări ordonanța de urgență care schimbă măsurile de sprijin la energie și spune că astfel de acte cresc considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și cu costuri prea mari.